Categorie:

Tradities voor de toekomst: De Groene Sint

Het is bijna weer zover. De Sint bezoekt Nederland. Vorig jaar heeft naast Sinterklaas ook de Groene Sint, het ‘neefje’ van Sinterklaas, een bezoek gebracht aan Nederland. De Groene Sint is zeer geïnspireerd door de vrijgevigheid van zijn oom, maar brengt tegelijk ook een boodschap: het mooiste cadeau dat je een kind kunt geven is een groene toekomst! Zijn wens is dat het hele jaar, maar vooral ook in de decembermaanden, tweedehands cadeaus, fairtrade cadeaus, cadeaus van natuurlijke materialen en cadeaus die biodiversiteit vergroten de norm worden. Vorig jaar heeft hij in Castricum Sakkies uitgedeeld. De ‘Sakkies’ zijn gemaakt van restpartijen of gerecyclede stof. In het ‘Sakkie’ zat een gedichtje en een onbespoten krokusbol. De bol kan direct de grond in en bloeit zeer vroeg in het voorjaar om zo de bijen te ondersteunen.
Er zijn tegenwoordig steeds meer ‘duurzame’ mogelijkheden om het Sinterklaasfeest te vieren. Denk hierbij ook aan speelgoed ruilen wat extra makkelijk wordt gemaakt door SWIP SWAP, de nummer 9 van de Duurzame Top 100 Trouw 2021. SWIP SWAP helpt door middel van Swap Sint mensen met het maken van een online of fysieke ruilspot. De gedachte hierachter: speelgoed is niet om te hebben maar om mee te spelen.
Deze initiatieven maken zichtbaar dat tradities ook mee kunnen groeien met de moderne tijd en wat van ons verlangt wordt als goede voorouders.