Categorie: ,

Theatre for Transition

Afgelopen juli vond de eerste internationale Theatre for Transition learning village plaats, vlakbij Bologna (Italië). Mede georganiseerd door de theatergroep van Den Haag in Transitie, die er ook met vijf man aanwezig was (Sanne, Serferaaz, Selma, Bianca, Lynn). Met 60 theatermakers uit India, Uruguay, Israel en heel Europa werken rondom de vraag: hoe kunnen we theater gebruiken in transitie? Hoe kunnen we creativiteit inzetten om nieuwe mogelijkheden, samenlevingen, paradigmas te creëren?

Iedere deelnemer kon workshops en voorstellingen aanbieden. De DHiT groep gaf, met als gastspeler Andrea Ballanti, een spetterende terugspeeltheatervoorstelling rondom de vraag: wat is transitie? We improviseerde ter plekke voorstellingen rondom verhalen van het publiek, die ons hun visie op transitie vertelden: transitie is zelf je voedsel produceren, transitie is zero carbon, transitie is sexual revolution en onderwijs waarin je leert samenleven en -werken met anderen.

150613 Kerngroep in Middelburg, Lynn hinkelendOok gaf Lynn en workshop in droomforumtheater, een methode die DHiT-groep ontwikkeld heeft. Op creatieve en speelse wijze creëerden de workshopdeelnemers een gezamenlijke droom voor hoe we onze samenleving anders zouden willen zien. Vervolgens werd door middel van theaterspelletjes de vraag besproken: wat voor rol wil jij spelen in het toewerken naar die getransformeerde samenleving?

In een week tijd vormden we een tijdelijke ecocommunity. Dat houdt in dat we in werkgroepen alles zelf, samen organiseerden. We waren te gast bij ecodorp l’Alluce Verde (ten zuiden van Bologna), we aten biologische, veganistische maaltijden en we leefden zoveel mogelijk in harmonie met de schitterende omliggende natuur.

Uit de learning village zijn 10 nieuwe droomprojecten voortgekomen, waar de internationale community mee aan de slag zal gaan, zoals een Art & Transition festival, een internationale theatre for transition training groep en een CoP21/Parijs creative action group.

Wil je meer weten? Zie Theatre for Transition international network of
Ecodorp l’Alluce Verde
Of mail lynn@denhaagintransitie.org