Categorie: ,

TET-talks en workshops bij Transitie Treffen op 4 april

Heb jij ook behoefte aan inspiratie en leuke ideeën voor jullie lokale initiatief? Daar gaan we het op 4 april uitgebreid over hebben. En we gaan het ook doen. Inschrijven voor het Transitie Treffen van 4 april is nu mogelijk. Bijna alle sprekers en alle workshops zijn bekend. Kortom: zorg dat je erbij bent!

Hier aanmelden

Wat kun je in ieder geval verwachten?

In de ochtend hebben we bijvoorbeeld een reeks van Turbulente Energieke Transitie talks:

Aardebeschermers (Lydia Scholte en Katy Olivia van Tergouw)

The Earth could use a good lawyer

De grootschalige vernietiging van ecosystemen op Aarde (ecocide) is nóg niet strafbaar. Earth protectors willen ecocide strafbaar te maken. Dit voorkomt het verder verwoesten van de Aarde. Iedereen die zich hier schuldig aan maakt (zoals staatshoofden, ministers en CEO’s) kunnen we persoonlijk ter verantwoording roepen. Daarnaast geeft ecocidewetgeving ons een moreel kompas voor hoe wij als mensheid met de Aarde moeten omgaan.

Bekijk deze indrukwekkende toespraak van Polly Higgins over het onderwerp.

 

Ertoe Doen (Ron van Es)

De Cirkel van Betekenisvol Leven begint bij het weten, diep van binnen, dat het leven waardevol genoeg is om er alles uit te willen halen. Wanneer je leeft vanuit dat besef wordt dat zichtbaar. Met wat jij hebt te bieden vind je zo je weg in het leven. Dit boek is een gids op die reis en helpt je bewust de keuzes te maken die je leven betekenis geven, die impact hebben op jou en je omgeving. Het inspireert tot een leven vanuit compassie waaraan jij jouw eigen invulling geeft. Waar doe ik goed aan, en doe ik dan het goede? Wat verlang ik in mijn werk, welke richting vind ik belangrijk, wat wil ik bereiken?

Nieuwe Economie (Maarten Nijman)

Als we het hebben over Nieuwe Economie, dan moeten we het dan ook hebben over Oude Economie. En wat is dat eigenlijk, economie? Aan de hand van de geschiedenis van het economisch denken volgens we de route tot waar we nu zijn aanbeland: een wereldwijde vrije markt en iedereen is homo economicus. Het systeem is stuk en de financiële economie is er sinds de crisis van 2008 geen stap beter op geworden. Hoe moet het dan wel? Met een kort gedachte-experiment start het denken over een Nieuwe Economie.

Het klimaat (Lucas Winnips en Lisette Meijne)

Extinction Rebellion is een beweging van gewone mensen, uit alle hoeken van het land en van alle leeftijden die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis. We zetten wat feiten op een rijtje in deze TET talk. De huidige wereldwijde toezeggingen en inspanningen zetten ons op een koers richting 3°C opwarming en waarschijnlijk hoger. Er is toenemende bezorgdheid over het risico van abrupte klimaatverandering die niet meer om te keren is. Dit wordt veroorzaakt door het omslaan van belangrijke kantelpunten in het klimaatsysteem. De planeet bevindt zich momenteel in het midden van de 6e massale uitstervingsgolf, waarbij tot 1 miljoen soorten bedreigd door worden met uitsterven als gevolg van menselijke activiteiten.

Bijzzzaak (Florinda Nieuwenhuis)

Bijzzzaak is een burgerinitiatief dat er voor staat om de gemeente Castricum en omstreken aantrekkelijker en smaakvoller te maken voor zowel de bijen als de mensen. De vrijwilligers van Bijzzzaak zetten zich in om de biodiversiteit, klimaatbestendigheid en leefbaarheid te vergroten door groene grasvelden op te waarderen naar weelderige bloemenweides, de bermen te laten bloeien en (fruit)bomen te planten in de openbare ruimte. Bijzzzaak is een prachtig voorbeeld van geïnspireerde actieve burgers die lokaal aan de slag gaan.

Enthousiast? Dit is alleen nog maar het ochtendprogramma. Het programma van de hele dag vind je hier. Vergeet je niet in te schrijven, er zijn nog zo’n 50 plaatsen.

Hier aanmelden