Categorie: ,

Terugblik op het AF Festival

Inmiddels ben ik alweer helemaal bijgekomen van een vol weekend rondom het Alternative Finance Festival half september. De laatste hand wordt gelegd aan de montage van de video’s en we zijn stiekem al aan het kijken of we het volgend jaar weer kunnen organiseren… . Wat ik graag wil vertellen is dat een idee of een droom van een paar mensen uiteindelijk een heel bijzonder landelijk festival kan worden.

En dat idee ontstond ergens in maart of april dit jaar in een lokale boekhandel in Castricum waar ik Inge Schrijver sprak. Zij had net contact gehad met een internationale coalitie Change Finance. Daar was men aan het inventariseren of er iets georganiseerd kon worden in september, ter ere van 10 jaar na de val van Lehman Brothers en het begin van de economische crisis van 2008. En al pratend in de boekhandel ontstond een idee dat we iets wilde organiseren in Nederland. En vanaf dat moment was Inge niet meer alleen, maar waren er al twee mensen besmet met dit idee. Dat is natuurlijk veel te weinig voor een grootschalig festival, hoewel …

Als we nou niet alles zelf zouden doen, maar juist konden samenwerken met al die initiatieven in Nederland die al werken aan alternatieven rondom geld en finance? Met allemaal organisaties en NGO’s zijn we vervolgens gaan werken aan activiteiten. We kregen steun van Our New Economy en De Grote Transitie, van SOMO, TNI, Milieudefensie, Sustainable Finance Lab, Rethinking Economics NL, Good Finance, Jongeren Milieu Actief (JMA), VPRO Tegenlicht, Ons Geld, United Economy, Circle Economy en New Financial Forum. (Oh, hopelijk vergeet ik nu niemand…). En natuurlijk van al die lokale initiatieven, LETS-ers, bevlogen activisten, ondernemers en transitiedenkers.

En dan… waren er in het hele weekend van 15 en 16 september bij elkaar zo’n 30 Grassroots evenementen. Waaronder natuurlijk een presentatie Donut Economie in diezelfde boekwinkel in Castricum. En zondag een symposium in Utrecht. Waarvoor Ruurd Fenenga zelfs in zijn vakantie een video is gaan maken bij de Keynote Spreker Saskia Sassen in New York, omdat ze last-minute verhinderd was. En Esther Somers regelde alle sprekers en workshops, samen met Inge. Op de dag zelf werd ik nog per ongeluk dagvoorzitter (omdat we eigenlijk niet goed hadden voorzien dat een paar sprekers ‘aan elkaar gepraat’ moesten worden).

Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat als je een idee hebt… hoe groot of onmogelijk het in het begin ook lijkt; probeer het. Met alle betrokkenen realiseerden we uiteindelijk veel meer dan we hadden verwacht en ongeveer zoveel als we hadden gehoopt. En het is juist dát verhaal, dat verteld moet worden: dat je in je eentje al een aanjager kunt zijn van iets groters. Dat je altijd kunt proberen je ideeën vorm te geven. Terugkijkend is het wonderlijk dat dit allemaal is gebeurd nadat één iemand een idee had, een droom. Maar zij niet alleen. Een grassroots festival kan alleen bestaan door al die initiatieven die overal in Nederland al bestaan, al die mensen die al dromen en dromen realiseren! En weten dat er enthousiasme is voor een volgende keer, van mensen die ook mee wilden doen. We gaan het doen, we kunnen het systeem veranderen: de transitie.

Wat is jouw transitieverhaal?

 

Op de site van het festival vind je nog een foto-impressie en begin volgende maand zijn daar ook de video’s beschikbaar.

Maarten Nijman