Categorie: , ,

‘Terra Madre’ – festival Slow Food in Nederland

Slow Food Nederland organiseert op za 14 en zo 15 mei 2011 de Nederlandse Terra Madre. Slow Food is een non-profit organisatie voor eco-gastronomie. Opgericht in 1989 in Italië  naar aanleiding van de opening van de 1e Italiaanse McDonalds in Rome.

Slow Food vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Daarmee bedoelen ze dat ons eten goed smaakt; dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid wordt geproduceerd en dat producenten een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk.

De Terra Madre is hun jaarlijks festival. Zij ontstijgt de streekmarkt, boerenmarkt, countryfair, of het smaakfestival. Biedt naast de beleving van smaak en sfeer ook inhoud, informatie en debat. En vraagt een actieve inbreng van bezoekers! De Terra Madre presenteert niet alleen bijzondere producten, maar toont ook wat de bron van ‘smaak’ is. De teelt- en productiewijzen, het vakmanschap en de liefdevolle aandacht van telers en producenten, de verbondenheid met de streek. Wat de Fransen ‘terroir’ noemen.

Een impressie van het programma

Locatie

Op het prachtige landgoed De Haere, in de gemeente Olst-Wijhe, vlakbij Deventer. Proef de sfeer op deze plattegrond.

Ark van de Smaak

Een streekproductenmarkt met speciale Slow Food producten uit Nederland. Ambachtelijke en traditionele streekproducten, met veelal ‘vergeten smaken’, met bijzondere gastronomische kwaliteiten. Ze worden bedreigd door industriële standaardisatie, doorgeschoten hygiëne-regelgeving, grootschalige distributiemethoden en milieuvervuiling. Daarom zijn ze opgenomen in Slow Food’s Ark van de Smaak, met inmiddels zo’n 900 producten over de hele wereld. Waaronder 14 Nederlandse producten, als Boeren­Goudse oplegkaas, Amsterdamse Ossenworst en Schiedamse Moutwijn.

Kooktheater

Een plein van 6 kookeilanden die wordt gebruikt om constant workshops te kunnen volgen. Je hoeft je niet in te schrijven. Het is een spontane leerplaats waar je kunt kiezen tussen 6 doorlopende workshopstands. Een unieke plek om je kennis over eten, recepten en smaak tot een ultiem hoogtepunt te brengen. In het kooktheater hebben een aantal regio’s van Nederland hun plek opgeëist. Zo is er een kookplek omgetoverd in Proef de Achterhoek. Met hun eigen producten van de Mercato del Gusto worden diverse bereidingen gepresenteerd in opeenvolgende workshops.

Aan tafel

Aan en op de 120 m lange Tafel wordt je vergast op allerlei gerechten van de producten van de markt. Op de Tafel kookt ‘Passie voor Puur’ het vuur uit haar sloffen. Met een houtgestookte oven, grills en vuurbakken toveren zij de producten van de Mercato del Gusto om in fantastische gerechten. Heerlijke romige bietensoep, net-gebakken brood met gerookte forel, asperge-ijs, geweldige stoofpotjes en nog veel meer onvergetelijke gerechten.

Slow kids

Kinderen maken op de Terra Madre kennis met hun eigen zintuigen. We gaan niet alleen proeven, maar ook ruiken, horen en zien wat eten met je doet. Voor alle kleine en grote bezoekers. In de vlinderweide gaat Slow Kids aan de gang met het ontdekken van je eigen smaakzintuigen. Maak kennis met Thomas Tomaat en Sep de slak en nog vele andere vriendjes. Maak eigen muziekinstrumenten van groenten en we maken samen een mooi groente-orkest.

Makkelijke moestuin

Dit is zo leuk om te doen! Zelfs op 1 m2, op je balkon of in de tuin. Wat handig is, waar je begint en hoe je met een moestuin om moet gaan. Ontdek (opnieuw) het enthousiasme om je eigen groenten en fruit te telen en de smaken hiervan te genieten. Transition Town Deventer heeft veel ervaring met (guerilla-)moestuinieren en Square Foot Gardening en gaat samen het aanleggen van moestuinen opnieuw ontdekken. Voor het hele gezin!

Eetbaar Landschap

Maak kennis met de Eetbare natuur. Terug naar de basis van de eetcultuur, dus terug naar onze oerinstincten. Wat kan je allemaal plukken en wat zeker niet. IVN Deventer en Michiel Bussink kunnen je alles vertellen over het Eetbare Landschap. Het wordt een bijzondere excursie waarin volkomen nieuw dingen ontdekt.

Koren op de molen

Samen met de lokale helden, o.a. Raffaele Natale, Slow Food-waardig restauranthouder in Deventer, Willy Gooiker, biologische graanteler, Tonnie Moes, van de biologische Korenmolen de Leeuw gaan we het proces van graan naar brood, pizza & pasta en ook bier volgen. Brood kneden en bakken in een houtgestookte oven of boven een vuurtje. Zelfs ambachtelijk pasta maken en het brouwproces van het Sallands Landbier volgen. Het graan Sint Jans Rogge wordt nog eens extra in het zonnetje gezet!

Food & Film

Niet te versmaden eetfilms! Documentaires over de omgang met en de toekomst van ons voedsel. Food & Film vind plaats in een grote Mongoolse tent. Hierin kan men zich in een uur onttrekken aan het spektakel en eens dieper op de materie ingaan. Food & Film wordt in samenwerking met Filmhuis de Keizer uit Deventer georganiseerd.

Impressie op video van Terra Madre 2011

Tickets

In de voorverkoop via de webwinkel van Slow Food zijn de prijzen € 7,50 voor leden van Slow Food en € 10 voor niet-leden. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang in de voorverkoop € 2,50. Voorverkoop – tot 10 mei 2011

Aan de kassa zijn de toegangsprijzen € 15 euro voor een dagkaart. Dagkaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Terra Madre NL. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang € 5.