Categorie:

13e buurtmoestuin Deventer geopend

15 maart 2013 – De voedselprijzen blijven stijgen en steeds meer mensen dreigen daardoor in financiële nood te komen. In Deventer bestaan echter succesvolle initiatieven om dit te voorkomen. Gisteren opende de burgemeester officieel de 13e buurtmoestuin, een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en bovendien een deel van hun eigen voedsel kunnen verbouwen.

Initiatief van Transition Town Deventer

Deventer is sinds 2009 een Transition Town, een stad waarin bezorgde burgers de handen ineen hebben geslagen voor een duurzamer manier van leven. De werkgroep Eetbaar Deventer streeft daarbij naar meer lokaal voedsel, dus voedsel van in en om de stad. Dat is niet alleen beter voor het milieu, denk maar eens aan alle kilometers die gemaakt moeten worden om voedsel van ver te halen, maar ook goedkoper. Met wat zaad en mest kom je een heel eind. Je hebt er alleen wel grond voor nodig, en die is meestal schaars in de stad.

Buurtmoestuin de Molenbelt voorbeeld sinds 2009


Toch kun je met creatief denken ook in de stad veel bereiken. In 2009 zorgden Woonbedrijf Ieder1 en Stichting D’ran voor een buurtmoestuin in de wijk de Molenbelt, op een tijdelijk braakliggend bouwterrein. De tuin bleek zo’n succes dat Eetbaar Deventer het idee kreeg om in elke wijk van de stad zo’n buurtmoestuin te creëren. De werkgroep nodigde daarom vertegenwoordigers van allerlei instanties uit om daarover met elkaar te brainstormen. Op 24 januari 2011 ontstond zo het ‘Platform Buurtmoestuinen’, waar onder andere mensen van de gemeente, de Wijkaanpak en een aantal woningcorporaties aan deelnemen. Sindsdien zijn er door dit Platform dertien buurtmoestuinen gerealiseerd.

Belangstelling is overweldigend

De belangstelling van burgers is overweldigend. Niet alleen voor mensen die krap bij kas zitten zijn de tuinen een uitkomst, ook mensen die graag tuinieren of gezelschap zoeken maken er dankbaar gebruik van. De buurtmoestuinen hebben er bovendien aan bijgedragen dat Deventer na de verkiezing tot Groenste Stad van Nederland inmiddels ook is verkozen tot Groenste Stad van Europa. Een titel die de stad heeft verkregen dankzij de gezamenlijke inspanning van al die mensen die de stad een groen hart toedragen!

Ook interesse in een (stukje) buurtmoestuin? Volg het laatste nieuws van de werkgroep Eetbaar Deventer op deze website en/of stuur een berichtje naar eetbaardeventer@gmail.com.