Categorie: ,

Steeds meer lokale geldsystemen in Europa

Griekse verkoopster accepteert Kareti, te zien bij de de NCRV serie Altijd Wat, aflevering  ‘Hebzucht is goed’

Op steeds meer plekken in Europa kun je met nieuwe, lokale valuta betalen. In Londen bijvoorbeeld met de Brixton Pound, opgezet vanuit Transition Town Brixton, in Duitsland waar al 28 Regiogeld-systemen actief zijn en in Griekenland, waarover Theodora Kotsi verderop meer vertelt.  Ingevoerd om de lokale economie te stimuleren en geld zoveel mogelijk in de streek te houden. Op het Griekse eiland Kreta hebben veel inwoners door de economische crisis niet genoeg euro’s om boodschappen te doen. Via hun speciale Kaereti-ruilsysteem wisselen ze producten en diensten uit.

De Bataaf is een initiatief voor duurzaam, rentevrij geld wat in 2012 in Nijmegen en omstreken, in omloop moet komen. Hierbij gesteund door Transition Town Nijmegen. In een interview met Clarence Rose van de Bataaf, vertelt Theodora Kotsi over het dagelijks bestaan in het huidige door crisis getroffen Griekenland, haar geboorteland, waar zij onlangs op bezoek ging voor een kunstproject. Theodora kwam Bataaf op het spoor toen zij in haar woonplaats Lent zelf een geldexperiment opzette, als onderdeel van een kunstproject.

Theodora Kotsi beschrijft huidige crisis in Griekenland

Clarence Rose: Hoe schat jij de leefsituatie in voor de Griekse bevolking?

Theodora Kotsi: De economische situatie daar is in enkele maanden sterk veranderd. In Athene ontkom je niet meer aan demonstraties, voedselbanken en hongerige mensen. Kinderen gaan naar scholen zonder boeken en verwarming en de gesprekken gaan alleen nog maar over de crisis. Het meest shockeerde mij te zien hoe mensen in afvalcontainers naar voedsel zoeken. Dit heb ik in Griekenland nog nooit eerder gezien.
Ook in mijn eigen familie is iedereen geraakt door de crisis. Mijn zus is nu werkloos. Mijn vader krijgt, na 40 jaar hard werken, ineens nog maar bijna de helft van zijn pensioen. Mijn broer staakt al vier maanden: Zijn loon als elektricien in een ijzerfabriek, een multinational, dreigt te krimpen tot een kwart!

C: Vier maanden staken is wel lang…

T: In tegenstelling tot andere stakingen houdt mijn broer dit vol door hulp van vakbonden. Maar de situatie is zorgwekkend. Was eerst de publieke sector aan de beurt gaat nu ook de private sector eraan en het ene na het andere bedrijf gaat failliet. Werknemers ontvangen vaak maandenlang geen of nauwelijks loon. Omdat de overheid enorme schulden heeft uitstaan en veel bedrijven schulden hebben bij elkaar zijn er geen liqui

de middelen meer en zit het geldsysteem tussen de bedrijven muurvast. Iedereen wacht op elkaars geld en ontslaat zijn personeel. De doorstart vindt vaak plaats in o.a. China. Zo is de werkloosheid binnen een half jaar gestegen van 15 naar 20%. Werknemers worden vaak zonder een uitkeringsregeling op straat gezet, dit is sinds kort legaal!

C: Hoe is het met huiseigenaren? Zijn er ook uitzettingen?

T: Hypotheken en ontruimingen zijn zeldzaam. De Griekse staat heeft een hoge schuld, de burger juist niet. Steeds meer mensen kiezen er liever voor om zonder elektriciteit te leven nu zij de rekeningen – met de tegenwoordig extra hoge belasting – niet meer kunnen betalen. De crisis raakt vooral de onderlaag. Veel mensen hebben honger.

C: Hoe komt het dat mensen honger lijden?

T: Griekenland is een agrarisch land maar in de miljoenenstad Athene is voedsel schaars en onbetaalbaar geworden. Kwamen tot een jaar geleden in Atheense voedselbanken uitsluitend illegalen, nu zijn dat er veel meer en eten er net zo veel autochtonen van de voedselbank.

C: Kan Griekenland uit de Euro stappen? Wat zijn de mogelijkheden?

T: Deze ellende is mede veroorzaakt door het bankwezen. Maar de banken zouden miljarden euro’s mislopen als Griekenland kapt met de euro, dus dat zal niet gebeuren. Griekenland stevent nu af op een faillissement. De overheid heft nu hoge belastingen om de rente te betalen over de staatsschuld.
Grieken moesten in een half jaar tijd vier keer belasting betalen. Terwijl de Griekse elite, zoals reders en eigenaren van multinationals, nog steeds traditiegetrouw belasting ontduiken en de Griekse staat miljoenen euro’s misloopt. En de overheid kijkt toe. Griekenland is kapot gemaakt en economisch herstel in deze situatie is onmogelijk.

C: Wat denk jij over de berichtgeving in Griekenland zelf en in het buitenland?

T: De berichtgeving in Nederland over de Griekse situatie is karig, net als in de Griekse media zelf. Ik denk dat dit preventieve censuur is, journalisten worden ontslagen wanneer ze berichten over stakingen en de gevolgen van de crisis. Het land staat vlak voor een revolutie.
Een misverstand bestaat over de grootte van de publieke sector. Hier denkt men dat er miljoenen Griekse ambtenaren zijn, maar dat zijn er “slechts” 700.000.

C: Wat organiseren mensen zelf om in hun levensbehoeften te voorzien en om door deze crisis te komen?

T: In alle Griekse districten komen er noodgedwongen alternatieve ruilsystemen op zoals de Kareti, een initiatief op Kreta. Dit is een dienstenruilsysteem waarbij diensten of producten worden verruild op markten. Ook brengen boeren zelf hun producten naar de stad, zonder tussenhandel. Een andere manier is er niet meer.

C: Kunnen wij een dergelijke situatie ook verwachten in Nederland?

T: Om Nederland maak ik me echt zorgen. Je kunt dit land niet met Griekenland vergelijken omdat daar de meeste mensen op het platte land leven. Als hier de crisis doorpakt kunnen wij er in hele korte tijd massaal honger verwachten.
Een ding wilde ik nog kwijt: Het verbaast me dat de initiatiefnemers van Bataaf zo lang en hard moeten werken om überhaupt te kunnen starten, terwijl de economie van een heel land in een paar maanden tijd platgestampt wordt door bankiers en een paar politici.

Met dank aan Theodora Kotsi en Clarence Rose

Lees verder ook:

De Bataaf: geld dat lokaal rolt – Nijmegen
Eigen, lokaal geld
De Groninger Gulden komt eraan

Of bezoek de site van de Bataaf

 

zp8497586rq