Categorie:

Eerste Repair Café Apeldoorn slaat aan

Onder grote belangstelling van publiek én media is op zondag 6 maart het eerste Repair Café in Apeldoorn gehouden in het wijkcentrum +Punt Orden. De landelijke stichting Repair Café en Transition Towns Apeldoorn organiseerden samen deze dag. Men turfde bijna honderd bezoekers waarvan er veertig kapotte apparaten bij zich hadden . De media was opvallend aanwezig,  zoals Radio 1 Journaal,  De Stentor, Vroege Vogels en de Lokale Omroep Apeldoorn maakte er een mooie video van.

Stichting Repair Café kwam met spiksplinternieuwe Repair Bus

Op zondag 6 maart trok de stichting Repair Café voor het eerst het land in, naar Apeldoorn met hun spiksplinternieuwe Repair Bus. Naar Apeldoorn om precies te zijn. “We wilden al een hele tijd van start met het Repair Café”, vertelt Arien Scholtens, die eind vorig jaar de Stichting Repair Café benaderde voor advies. “Op een gegeven moment moet je gewoon een datum prikken en beginnen.”

Voor de Stichting Repair Café was het een spannende dag. “We hebben zo lang gepraat over de Repair Bus dat we het nog een beetje onwerkelijk vinden dat hij er nu echt is”, zegt Martine Postma. “En het gaat zo’n eerste keer vast allemaal anders dan we hadden gedacht. Maar dat geeft niet. De ervaring die we op 6 maart opdoen, nemen we mee op onze volgende ritten.”

Direct om 11.00 uur liep het storm

Direct bij de start om 11.00 uur liep het storm in Apeldoorn. De eerste bezoeker was een man met een kapotte papierversnipperaar. Hij nam plaats aan de tafel van elektricien Theo en keek mee hoe het apparaat werd opengeschroefd en onder handen genomen. Een halfuurtje later deed de versnipperaar het weer.

Zo verging het ook vele andere apparaten, onder andere de elektrische tandenborsel hier op de foto . Fietsenmakers Mette en Wessel hadden het druk met reparaties aan circa twintig fietsen. In de naaihoek was het iets rustiger, maar dat gaf de bezoekers die er waren, de kans om uitgebreid aan het repareren te slaan met de aanwezige naaimachines en materialen. Eén bezoekster bleef de hele middag. Zij repareerde behalve allerlei kleding, ook nog haar eigen naaimachine.

Handige Apeldoorners gezocht voor Repaircafé

Transition Town Apeldoorn wil na het succes van de startbijeenkomst over twee maanden opnieuw een volgende Repair Café organiseren. De groep is nog op zoek naar handige Apeldoorners die het leuk vinden om de volgende keren als deskundige te helpen bij de reparaties. Bob van Dongen, van TT Apeldoorn: “Vooral mensen met kennis van elektronica zijn meer dan welkom. Stuur ons een e-mail, dan nemen we snel contact op.”

Stichting Repair Café 20 maart op Landelijke Genoegdag Tilburg

De Stichting Repair Café is op zondag 20 maart in Tilburg op de Landelijke Genoegdag 2011. Medewerkers van de Stichting staan tussen 12.00 en 16.00 uur op de informatiemarkt, om te vertellen wat het Repair Café is, en hoe geïnteresseerde groepen in het hele land het kunnen aanpakken als ze zelf hun eigen Repair Café willen beginnen.

Repair Café Heerlen gaat ook op tournee

Geïnspireerd door de Repair Bus heeft ook het team van Repair Café Heerlen besloten dit voorjaar op tournee te gaan. De Heerlense reparatiedeskundigen brengen eind mei een bezoek aan het iets noordelijker gelegen Brunssum, om de inwoners ook daar weer aan het repareren te krijgen. Zo verspreidt het repareervirus zich door Limburg.

Repair Café Apeldoorn op de film

Repair Café in Apeldoorn trekt 1e keer al 40 mensen