Categorie:

Spullen Delen gaat nu ook Planten Ruilen

Enige tijd geleden is Douwe Beerda van Permacultuur Nederland met Martin Hietkamp op de website Spullendelen.nl een project gestart met planten en zadenruilen. De categorie voor dit initiatief vind je onder “zaden, stekjes, planten, kruiden” de naam in het hoofdmenu is “zaai- en pootgoed”.

Het doel is om privé personen zo lokaal mogelijk goede zaden, wortels, en ander plantmateriaal te laten uitruilen. Het behouden van biodiversiteit en het gemakkelijk beschikbaar maken hiervan speelt een sleutelrol in het verdere succes van permacultuur in onze regio’s.

Het uitruilen van plantmateriaal tussen (lokale) mensen zorgt voor meer interactie en dat is een zeer belangrijk aspect voor de permanente cultuur tak van de permacultuur en lokaal sociaal contact is ook een sleutel tot het succes van transition towns. Natuurlijk kunnen ook zaken als terrein voor mensen die zelf geen tuin hebben of mulch of andere zaken aan elkaar worden uitgeleend.

Inmiddels worden de eerste planten en zaden druk met elkaar geruild.

Biodiversiteit of monopolisme

Momenteel ligt de beschikbare diversiteit van zaden en planten voornamelijk bij professionele kwekers van zaden en planten die dit voor de commercie doen. Als dat bij bedrijven ligt met hart voor de zaak en een ecologische wijze dan is daar niets mis mee. Daarom werken we ook graag met dit soort leveranciers samen in de eetbare planten en paddenstoelen database.

Echter we zien ook bedrijven zoals Monsanto die juist diversiteit proberen uit te roeien. Zij kopen wereldwijd zaadleveranciers op, vernietigen de oude zaden en bieden vervolgens alleen hun eigen zaden aan. Met planten die onvruchtbare zaden leveren zodat er het jaar daarna weer bij hun moet worden gekocht.

Dit is levensgevaarlijk voor een gezond milieu en onvoorstelbaar voor ieder weldenkend mens. Ware het niet dat Monsanto beursgenoteerd is en zo over veel geld en lobbykracht beschikt om hun agenda erdoor te drukken. Zoek op youtube naar monsanto om een indruk te krijgen van dit bedrijf.

Met dit initiatief willen we ook het risico op alleenheerschappij van zaden en planten door bedrijven als Monsanto voor nu en in de toekomst zo veel mogelijk verkleinen.

De meest waardevolle levensverzekering

Dit systeem is een echt grassrootsysteem. De mensen bepalen hoe veel planten er in welke regio`s hoe gemakkelijk beschikbaar zijn. Elke persoon en elke munt en aardpeer die wordt toegevoegd maakt het systeem beter en bruikbaarder. Maak dit initiatief daarom bekend in je eigen kringen, familie, buren, tuinclub, media.

Als veel mensen in je buurt meedoen met veel gezonde planten en zaden, dan is dat een van de meest waardevolle levensverzekeringen die je kunt hebben… Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat niemand in Nederland bang hoeft te zijn om zonder gezonde eetbare planten te komen zitten.

Alle aandacht voor dit initiatief is dus zeer welkom!