Categorie: , ,

Met SLIM doe-het-zelf zonnecollectoren bouwen

Als dorp samen zonnecollectoren maken, een dorpstuinderij met groenten en fruit runnen en cranberries telen om de lokale economie te bevorderen. Ze doen het in Makkinga met de Stichting Lokaal Ideaal Makkinga (SLIM).  SLIM meldt in haar statuten dat ‘… zij zich tot doel stelt om het transitieproces in de breedste zin en uitgesproken bottom-up op gang te brengen, te voeden en uit te dragen …’ Het Ministerie van VROM heeft hun 3-jarig project ‘transitie: bron voor lokale veerkracht’ beloont.

Wat de Makkingers doen is prachtig verfilmd in hun video hieronder. Het toont hoe veerkracht ontstaat wanneer mensen zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun situatie. En dat het verbindend en prettig werkt wanneer je dat doet in  kleinschalige, betaalbare projecten samen met de gemeenschap om je heen.

Een half jaar geleden beleefde de Stichting Lokaal Ideaal Makkinga (SLIM) de primeur met het zelfbouwen van thermische zonnecollectoren in Nederland. Van vele kanten ontving SLIM hierover positieve reacties en verzoeken om vervolgsessies. Bij deze: SLIM start al over enkele weken (21 en 22 januari) met de bouw van de eerste serie van 50 collectoren. SLIM kan hiervoor circa 20 personen plaatsen.

Ieder 3e weekend van de maand

Zowel mannen als vrouwen zijn van harte welkom om de handen uit de mouwen te steken. Er is werk op maat van iedereen. En waarom zou je er meteen geen weekendje van maken? We hebben een ruim aanbod van bêd en brochje, huisjes, (boerderij) campings en hotels in de directe omgeving. We starten zowel zaterdag als zondag om 9:00 uur en stoppen zaterdag om 17:00 uur en zondag om 16:00 uur. De vrijdagavond is er een briefing waarin de bouwstraat wordt opgesteld en alles in gereedheid wordt ge

relationship advice for women

bracht. De ideale gelegenheid voor de kennismaking.

Voor meer informatie, bezoek de website: http://slimmakkinga.nl en download de brochure. De volgende sessies zijn steeds op de 3e weekeind van februari, maart en april. Reacties/vragen kun je kwijt op info@SLIMmakkinga.nl Namens Stichting Lokaal Ideaal Makkinga, Eric Schrauwen

Ontstaan beweging zelfbouw collectoren

Zonnecollector in aanbouw

1983 werd er in Steiermark (Oostenrijk) met de zelfbouw van zonnecollectoren begonnen. De zelfbouw kwam pas zeven jaar later in Italië voor goed van de grond. In 1990 nam een kleine groep uit Zuid-Tirol deel aan een opleiding tot bouwcoördinator in Kärnten. Hieruit groeide in 1992 het Verbond voor Alternatieve Energie (VAE) dat in Zuid-Tirol gesticht werd.

Het doel van het VAE was de zelfbouw van zonnecollectoren overal en vooral uniform, doelgericht en vakkundig te verspreiden. Na enkele jaren nam het AFB (Arbeiter-, Freizeitund Bildungsverein) deze waardevolle opdracht over verspreidde de zelfbouw van zonnecollectoren in heel Zuid-Tirol en over de grenzen.

Tijdens een studiereis maakt ACW Brugge kennis met dit project en besluit om het ook toe te passen in Vlaanderen. Machines en materialen worden aangeschaft. In 2006 vinden de eerste zelfbouwdagen plaats op diverse plaatsen in West-Vlaanderen. KWB besluit om deze activiteit op de agenda te zetten. In totaal bouwden zij 700 zonnecollectoren, gespreid over vier jaar.

Stichting Lokaal Ideaal Makkinga neemt in 2011 de bouwstraat over van KWB en organiseert in juni haar eerste zelfbouwweekeinde: de reacties zijn overweldigend en er wordt besloten in 2012 meerdere weekeinden te organiseren. De loods van het lokale Bouwbedrijf Veenstra vormt het decor, waarbij ook de spuitcabine ons weer ter beschikking
staat. Lokale en regionale bedrijven profiteren mee omdat er materialen toegeleverd,  gegeten en overnacht dient te worden.

zp8497586rq