Categorie: , ,

Samenwerking met Buurkracht

Buurkracht is een organisatie, gefinancierd door Enexis Groep, die particulieren helpt bij de omslag naar een duurzamer leven. De nadruk ligt daarbij op energie besparen en opwekken. Ze werken met buurtbegeleiders die lokale buurtteams bijstaan bij hun activiteiten. Ook bestaande transitie initiatieven kunnen een samenwerking aangaan.

Duurzaam Meerhoven

Nadat in de praktijk bleek dat TransitieStad Eindhoven moeilijk tot blijvende initiatieven kon komen, startte Inge Kouw Duurzaam Meerhoven. Eerst als een werkgroep onder de vleugels van de Samenwerkende Bewonersverenigingen later zelfstandig. Een kleine kern van vrijwilligers organiseert nu al jaren een handvol activiteiten. Zo wordt er gezamenlijk zwerfafval opgeruimd, is er twee keer per jaar een kledingruil, organiseert Eetbaar Park Meerland rondleidingen en plantdagen en is de werkgroep Energie actief met diverse initiatieven. Sinds 2017 worden ze hierbij in de communicatie ondersteund door Wiesje van Nunen, buurtbegeleider in de regio Eindhoven.

Activiteiten

De eerste activiteit samen met Buurkracht was het verspreiden van een enquête in Meerhoven. In de enquête werd geïnformeerd naar waar bewoners interesse in hadden. Daarna volgde een flyer om de aandacht te vestigen op de Zonnepanelen actie van 040Energie die Duurzaam Meerhoven ondersteunt. Tegelijk werden zonnepanelenbezitters gevraagd om een groot bord voor hun huis te plaatsen met het bedrag van hun besparing erop. Een daarop volgende informatieavond werd goed bezocht.

Andere activiteiten hingen samen met warmtepompen, verbruiksmeters en warmtecamera’s. Op burendag 2017 organiseerden ze een fietstocht, een wildpluktocht en een gezellige borrel met lekker eten bereidt door chef Erling Rugsten bij buurtmoestuin Proeftuin Meerhoven.

Samenwerking

Wiesje is vaak aanwezig bij vergaderingen, ze komt met ideeën en biedt hulp bij het schrijven van persberichten, prijsjes voor een prijsvraag, etc. Op de website van Buurkracht krijgen buurten een eigen pagina waarop ze activiteiten en bijeenkomsten kunnen aankondigen. Buurtbewoners die zich op de site hebben geregistreerd krijgen dan vanzelf een mailtje met de nieuwe activiteit. Ook ontvangen zij regelmatig nieuwsbrieven (iets te frequent en te vaak met dezelfde activiteiten) en krijgen met een code op een persoonlijke pagina inzicht in hun eigen energieverbruik.

Buurkracht is voornamelijk actief in het Enexis gebied, Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg maar ze willen straks naar landelijke dekking!

Ook geïnteresseerd in de samenwerking met Buurkracht? Kijk dan eens op hun site of er al een team actief is bij jou in de buurt via https://www.buurkracht.nl/ of benader ze om te verkennen of samenwerking voor jou relevant is.

9 augustus 2018
Inge Kouw