Categorie: ,

Ruilwinkels voor lokale sociale economie

De aanhoudende crisis prikkelt een groeiende groep mensen om nieuwe economische wegen te vinden waarmee men de daling van werk en inkomen kan opvangen, daar waar de oude economie faalt. Bijvoorbeeld met diensten- en goederenruilhandel LETS, met lokale munten zoals de Bataaf, met SpullenDelen of met de Ruilwinkels.

Of met ledencoöperaties voor duurzame energie (Grunneger Power), gezond eten (Goei Eete)  of crowdfunding voor de bouw van ecologische bedrijven (Hof van Twello). Leden steken geld in deze speciale projecten zodat zij zonder banklening of staatssubsidie gerealiseerd kunnen worden.

Meer samenwerking in netwerken en verbreding van de deelname, zijn de paden waarlangs deze initiatieven een grote rol kunnen gaan spelen in de (economische) transitie de komende decennia. Transition Towns willen deze initiatieven graag helpen en verbinden met haar eigen en met andere innovatieve, duurzame projecten. In dit artikel daarom speciale aandacht voor de bijzondere ontwikkeling van de ruilwinkels.

Toenemend aantal ruilwinkels in Nederland

Vanuit LETS groepen zijn de laatste jaren een flink aantal ruilwinkels opgericht en sommige ruilwinkels zijn opgericht door opbouwwerk of aanverwante organisaties.  Rotterdam is koploper met zeven ruilwinkels. Zij signaleren dat naast mensen die bewust kiezen voor duurzaamheid door hergebruik, ook steeds vaker mensen meedoen voor wie dit de beste manier is om nog aan betaalbaar huisraad te komen.

Elke ruilwinkel heeft zo zijn eigen regels maar de meeste ruilwinkels werken als volgt: Je schrijft je in, al dan niet tegen een kleine vergoeding waarvan de huur wordt betaald. Vervolgens krijg je een tegoed in een virtuele munteenheid waar met dezelfde waarde gerekend wordt als met de euro. Je brengt goederen in die je kunt missen, en nog in goede staat zijn. Zoals kleren, schoenen, boeken, huisraad, speelgoed, witgoed, fietsen en nog veel meer.

Voor je ingebrachte spullen krijg je een x aantal munteenheden op jouw tegoed bijgeschreven. Met dit tegoed kun je nu gaan winkelen. Op de artikelen  staat de prijs in de munteenheid. Neem je het artikel, dan wordt de prijs in mindering gebracht op je tegoed. Een simpele ruilhandel dus tussen burgers op een manier waar veel meer mensen aan mee kunnen doen dan alleen je buren, vrienden of familieleden. En dat maakt het ruilen op een grotere schaal de moeite waard.

LetsWebshop: ruilen via het Internet

Inmiddels bestaat ook de ‘LetsWebshop’, een vorm die mensen de keuze biedt op twee manieren via Internet met elkaar te handelen:  met de Euro of met de ‘Shop’. Met de Euro wordt op de gangbare manier gehandeld, deelnemers maken zelf afspraken over de afhandeling en betaling. Of men kan hetzelfde handelen doen met de Shops waarbij de waarde van een Shop is gelijk aan een Euro.

Elke deelnemer bij LetsWebshop beschikt over een eigen Shopaccount met een aanvangsaldo op 0 Shops. Het Shopaccount kan tot maximaal 50 Shops negatief staan, waardoor iedereen direct kan starten met handelen. Bij een negatief saldo van 50 Shops, kunnen geen goederen of diensten meer voor Shops worden afgenomen. Eerst zal nu het Shoptegoed aangevuld moeten worden met het zelf afzetten van goederen en/of diensten.

Zorgruil vergoed door ziektekostenverzekering

Volgens CENT (stichting Complementaire Economie Nederlands Taalgebied) ontwikkeld in Noord Amerika de aanvullende economie de  ‘zorgruil’: Men doet een boodschap voor een (oudere) buurvrouw of vraagt haar eens op de koffie. Zij wacht de volgende keer in je huis tot de loodgieter komt, zodat je geen halve dag vrij hoeft te nemen. Via deze zorgruil kan men in New York korting krijgen op de ziektekostenverzekering, want op die manier draag je bij aan het terugdringen van de zorgkosten.

Met de bezuinigingen die in de zorg te wachten staan, is dit een simpele, zeer betaalbare en sociale oplossing. Met name voor wie in de Randstad woont en zeg zijn bejaarde moeder in Groningen moet verzorgen.