Categorie: ,

Econoom Rifkin pleit voor decentrale en duurzame energierevolutie

Topeconoom Jeremy Rifkin behandelt naar aanleiding van Kopenhagen, in een helder en intelligent interview een brede range aan wetenschappelijke, politieke en economische verschijnselen rondom klimaatverandering. Rifkin stelt dat we te maken hebben met een drievoudige bedreiging : krediet-, energie- en klimaatcrisis.  En het ontbreekt volgens hem in Kopenhagen aan een samenhangende visie hoe dit aan te pakken.

Volgens Rifkin hangt alles af van de vraag hoe de mensheid de komende tientallen jaren met energie omgaat. Blijven we koppig vasthouden aan fossiele brandstoffen, dan staat het voortbestaan van de mensheid op het spel. Niet pas ergens in de 22e eeuw maar binnen afzienbare tijd : de snelheid van de opwarming neemt sneller toe dan wetenschappers tot nu toe voorspelden. Dat is erg schrikken, helaas.

De enige uitweg is dat we wereldwijd èn massaal overgaan naar een samenleving waarin huishoudens en bedrijven zèlf duurzame energie opwekken en verspreiden, door middel van smartgrids.

Jeremy Rifkin is schrijver van 17 politiek/economische boeken, adviseur van diverse EU-instellingen en voorzitter van The Foundation on Economic Trends in Washington.