Categorie: , ,

Repair Café opent internationale website

Alle Repair Cafés ter wereld zijn vanaf nu via één website te vinden! Op repaircafe.org staan ze allemaal bij elkaar. De nieuwe, internationale site geeft een duidelijk overzicht van de eerstvolgende Repair Cafés die gepland staan, en alle locaties zijn aangegeven op een wereldkaart. Verder bevat de site een webshop, waar internationale bezoekers al het benodigde materiaal kunnen bestellen om zelf hun eigen Repair Café te beginnen. De webshop is – net als de hele site – zowel in het Engels als in het Duits te bekijken. Binnenkort komt het Frans daar ook bij.

Martine Postma, van Stichting Repair Café Nederland, vertelt: “Vooral in Duitsland loopt het momenteel storm. Dagelijks komen er daar nieuwe Repair Cafés bij. Maar ook de Engelsen, Amerikanen en Canadezen hebben het Repair Café ontdekt. En in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland begint het ook te komen. We willen al die initiatieven verbinden via één website.”

Repaircafe.org vermeldt niet de data en locaties van Repair Cafés in Nederland en België. “Voor de inmiddels 150 Repair Cafés in Nederland houden we een eigen website bij en dat blijven we ook doen”, vertelt Postma. De Vlaamse en Waalse partners van Stichting Repair Café Nederland beheren samen de Belgische site. Repaircafe.org verwijst wel door naar die twee sites.

Repair Café overal weer een beetje anders

Repair Café’s worden alleen bij de opstart gesteund door Repair Café Nederland met organisatorische tips, werkmateriaal en een PR-pakket rond posters en persberichten.Daarna gaan de groepen hun eigen weg, en afhankelijk van de samenstelling en de animo, ontwikkelen ze hun eigen vormen. En dat is erg leuk om te zien, om er een paar te noemen:

  • In Delft houden de organisatoren op zaterdag 5 oktober een speciale fietslampjes-editie. Kijk je fietsverlichting na, samen met de fietsdeskundigen van Repair Café Delft. Geen overbodige luxe nu het weer vroeger donker wordt!
  • Studenten van het Amsterdam Fashion Institute kwamen onlangs op bezoek in Repair Café Amsterdam-Oost. Ze brachten allemaal wat te repareren mee. Een leuk idee voor je herfstgarderobe: hippe retro kleding kopen en verstellen in een Repair Café. Goed voor de smalle studentenbeurs!
  • In Edam-Volendam was er een grappige openingsact: een deftige dame had met haar dienstmeid zitten drinken omdat haar bezoek niet was komen opdagen. Het drinkgelag was op Griekse wijze beëindigd. Maar ze bleek zich in de datum te hebben vergist, haar familie kwam die avond dineren. Konden de mensen van het Repair Café de scherven lijmen, voordat de gasten kwamen?
  • In Middelburg is het mogelijk om scootmobielen te laten repareren en in Culemborg zijn al enkele Repair Café’s gecombineerd met een kledingruil.
  • In Deventer  worden op 5 oktober workshops gehouden rond het pimpen van kapot speelgoed, kussens en kleren. En staat een speciale Senseo-dag op stapel, waar reparateurs zich zelf en elkaar gaan trainen in het repareren van de Senseo-koffiemachine.

Jan Terlouw speecht bij opening Repair Café Twello

Jan Terlouw

“Toen ik 14 jaar was repareerde ik mijn eigen radio”, vertelt Jan Terlouw, “Niet omdat ik zo slim was, ik was geen uitzondering, maar toen snapte je nog hoe alles werkte. Nu is alles een black box geworden”.

We zijn in een wegwerpmaatschappij terecht gekomen, zo stelt hij. De huidige crisis doet hem terugdenken aan Zwarte Donderdag op 24 oktober 1929, de grote beurskrach met wereldwijde catastrofale gevolgen. Erop volgde de grote depressie, mede een reden voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. Na 1945 kwamen de jaren van herstel onder het motto “Dat nooit meer” en in die tijd begon ook de groei-economie.

Deze groei-economie is nooit meer opgehouden, zegt hij, maar inmiddels zijn wij op een punt beland, dat we méér vragen van moeder aarde dan ze ons kan geven. Terlouw is er stellig van overtuigd, dat er in de komende jaren gestaag dingen zullen veranderen. Kentering van tijden, dat is geen doemdenken maar leren er anders tegenaan te kijken.

Repair Café typisch een voorloper in beweging van onderop

Terlouw ziet het grootste probleem in de politiek, want de belangen zijn te groot. “Helaas doen wij hier allemaal aan mee doordat we van politici niet vragen of eisen, een ander beleid te voeren. En politici op hun beurt durven maar een halve stap voor of achteruit te lopen op de publieke opinie, anders verliezen ze teveel stemmen…” Daarom ziet Terlouw de noodzaak van massale verandering van onderop, voor een meer kleinschalige, duurzame samenleving.

Jan Terlouw vindt Repair Café en Transition Towns goede vertegenwoordigers van dit soort verandering van onderop.