Categorie: ,

Repair Café en iFixit (VS) bepleiten grote rol repareren in de nieuwe economie


Stichting Repair Café en de Amerikaanse repareer-community iFixit slaan de handen ineen om repareren te bevorderen. Ze hebben samen een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Die praat op donderdag 14 november over de circulaire economie. Stichting Repair Café en iFixit benadrukken dat repareren in zo’n economie een cruciale rol speelt.

Ze vinden dat consumenten en professionele reparateurs actief in staat moeten worden gesteld om producten te repareren. “Daarvoor is het allereerst nodig dat nieuwe producten die op de markt komen, standaard worden geleverd met een complete reparatie- en onderhoudshandleiding”, zo schrijven beide organisaties in hun brief.

“Het geeft in de circulaire economie geen pas dat producenten deze informatie voor zichzelf houden, in de wetenschap dat consumenten onder die omstandigheden niet goed in staat zijn om producten te repareren, waardoor zij gedwongen worden nieuwe te kopen, lang voordat dat strikt noodzakelijk is.”

Stichting Repair Café en iFixit vinden TNO aan hun zijde. In het rapport Kansen voor de circulaire economie in Nederland zet TNO fors in op meer reparatie van gebruiksvoorwerpen.

Gouden Wimpel voor Repair Café

De uitreiking van de Gouden Wimpel op 3 november door de Postcode Loterij, vormde de afsluiting van een lange reportage ‘Kanjers van Goud’ over Martine Postma en het Repair Café. Daarvoor had Postcode Loterij-ambassadeur Gaston Starreveld zich een aantal dagen in het Repair Café verdiept. Hij bezocht Martine in Repair Café Amsterdam-Oost en ging samen met haar op bezoek bij het Repair Café in Wormerveer. De cameraploeg ging zelfs naar Berlijn, om ook daar een Repair Café te filmen.

Aan het eind van het programma bleek waar het allemaal om draaide: de Gouden Wimpel en de overhandiging van een cheque van € 25.000, door Martine te besteden aan het wereldwijde Repair Café-project

Lees verder >> Repair Café en iFixit samen voor repareren…