Categorie: ,

PROEF LOKAAL: werkconferentie over standslandbouw

LAATSTE NIEUWS: deze activiteit is afgelast!

ALMERE – Op de Dag van de Duurzaamheid – 11 november 2010 – vindt in Almere de werkconferentie PROEF LOKAAL plaats: Stadslandbouw als uitdaging voor gemeenten en inboerende burgers.

De werkconferentie gaat over lokale voedselteelt, burgerinitiatief en integraal beleid voor klimaat, gezondheid, groen en sociale cohesie.

PROEF LOKAAL mikt op iedereen die vanuit gemeentelijke of maatschappelijke organisaties en bedrijven warm loopt voor burgerinitiatieven rond stadslandbouw en lokaal en duurzaam voedsel.

Het programma biedt o.a.

* diverse bevlogen en deskundige sprekers

* bio-picknicklunch op multifunctioneel stadslandgoed De Kemphaan

* plenaire discussie met panel van ervaren lokale pioniers

* workshops, onder andere dak- en balkontuinen, sociaal hovenieren in ‘moeilijke’ wijken, stadsimkerij, lokale voedsel- en energiekringlopen, eetbare parken en buurtbeheer, integraal ruimtelijk ontwerpen, sociale organisatie

* plenaire zeepkistsessie

* proeverij van streekproducten

Tijdens de dag zijn verschillende films rond voedsel, stadslandbouw, burgerinitiatief en transitie te zien, er is literatuur aanwezig, en een aantal maatschappelijke partijen verzorgt informatiestands.

Vervolgtraject

De dag is mede bedoeld als ‘proeflokaal’ voor een vervolgtraject, dat de gelegenheid biedt om op diverse (eventueel tijdelijke) plekken in gemeentes in den lande aan het begin van het groeiseizoen in 2011 pilots op te starten. Bij de invulling en begeleiding van die pilots is in overleg de expertise van workshopleiders uit Proef Lokaal en andere deskundigen in te schakelen. Nadere informatie via: proef-lokaal@xs4all.nl

Op initiatief van betrokkenen biedt deze dag een inspirerende proeverij van de verschillende vormen en schaalniveaus die onder de noemer van stadslandbouw sinds een paar jaar zichtbaar worden, en gelegenheid om uit te wisselen over hoe burgerinitiatieven rond deze thematiek vruchtbaar in te kaderen zijn.

De werkconferentie op 11 november vindt plaats op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. Organisatie: Be-Vital en De Waard Eetbaar Landschap, i.s.m. Urgenda. Deelname: € 195,-. Meer over deze dag en het programma >>>