Categorie:

Pomonal: 3,5 km eetbare bostuin – TT Vallei

In de wijk Pomona in Wageningen zijn buurtbewoners gestart met de aanleg van een grote eetbare bomentuin. Zij werken in een werkgroep samen met Transition Town Vallei, Wijkcentrum de Pomhorst, Solidez, Stichting Wijkraad Noordwest, het Wagenings Milieu Overleg en de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM).

Ruim 3500 meter van de groenstrook nabij het wijkcentrum de Pomhorst en de Boomgaarden wordt opgeknapt en ingericht met onder meer zuurkers, moerbei, pruimen, appels, peren en bessen. Dit basisontwerp kan naar behoefte nog worden uitgebreid, bijvoorbeeld met een pergola voor leifruit en plantvakken voor kruiden. Een ruig stuk openbaar groen vol met fruit, met voor de buurt een eetbare en educatieve functie. Zo kunnen bijvoorbeeld de kinderen van de kookclub in de Pomhorst gaan oogsten en koken met hun ‘eigen’ fruit en kruid!

Buurt doet aanleg en onderhoud

Eind maart en begin april ging de schop in de grond! Op twee zaterdagen in maart en april hebben in totaal zo’n 20 volwassenen en een stel kinderen uit de buurt meegeholpen. Onder begeleiding van Chris van Zon en Paul Paardekooper is het ontwerp, dat bewoners samen hebben gemaakt, aangelegd.

Samen hebben we bomen en een heg aangeplant. Een bewoner uit de Boomgaarden heeft bessenstruiken uit eigen tuin gedoneerd en in de bostuin gezet. Pasgeplante bomen en struiken kregen water van buurtkinderen. En tussen de middag was er soep met broodjes en … appeltaart, gedoneerd door een mevrouw die niet kon meehelpen, maar wel de bostuin een warm hart toedraagt! De komende tijd wordt er nog gras ingezaaid en dan is het hopen op een groeizaam seizoen.

Een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de bostuin is dat de buurtbewoners zelf de tuin gaan onderhouden. De gemeente kan het huidige lage onderhoudsregime namelijk niet verhogen, de bostuin moet daarmee de verantwoordelijkheid van de buurt worden.

Transition Town Vallei ondersteunt dit prachtige project door de buurtbewoners te begeleiden in de planvorming, mee te denken over de inrichting van de tuin en fondsen te werven om het eetbaar groen te bekostigen. Wij willen graag meer eetbaar groen in de Wageningse wijken stimuleren.

Lees meer over dit schitterende initiatief op TT Vallei

Noot: De KNHM is  een natuurlijke bondgenoot van Transition Towns, waar je als TT-groep veel plezier van kunt hebben. Lees daarover meer in dit artikel.