Categorie: , , ,

Permacultuur training “Eetbare bostuin”

Maranke Spoor en Taco Blom, docenten van de Permacultuur School Nederland, organiseren van 20 tm 24 augustus een vijfdaagse training ‘Eetbare bostuin’.  De eerste vier dagen vinden plaats in Bostuin Ketelbroek van Eetbaar Nijmegen, een initiatief van Transition Town Nijmegen.

In de natuur vind je de meeste biodiversiteit in bosranden en aan oevers van water. Zo’n bosrand kun je oprekken tot een hele tuin: een stadstuin, een tuinderij of een groter voedselbos met hogere en lagere planten. Een groot voordeel van de bostuin is dat ze door de jaren heen steeds minder onderhoud vragen dan tuinen met eenjarige planten.

Volgens Martin Crawford (zie video eind artikel) kunnen van een goed ontworpen en volgroeide bostuin tot 10 mensen per acre (halve hectare) zich voeden. Dat is meer dan in de gangbare landbouw, met minder arbeid en zonder dat er bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

Evenwicht en veerkracht


Permacultuur laat zien dat voedselproductie en biodiversiteit heel goed samen kunnen gaan. Biodiversiteit staat niet tegenover efficiënte voedselproductie, ze is er juist de kern van. Diversiteit in gewassen (meer eetbare soorten planten) betekent veerkracht: mochten dit jaar de tomaten slecht g

aan, dan gaat de knolselderie bijvoorbeeld goed, enzovoort. Diversiteit in plantensoorten lokt ook een diversiteit aan dieren en vogels. Die op hun beurt voorkomen plagen doordat ze hinderlijke insecten, slakken, aaltjes en schimmels in bedwang houden en zo evenwichten herstellen in het gehele ecosysteem.

Voedsel produceren, de biodiversiteit handhaven met weinig energie, en zonder de vele, op olie gebaseerde, pesticiden en kunstmest. Het lijkt de ideale wegombuiging voor de land- en tuinbouw de komende decennia. Stoppen met bodem uitputting en erosie door monocultuur en kunstmest, het pad verlaten van de gevaarlijke kwetsbaarheid voor (epidemische) ziekten en insecten. Daarvoor zijn geen genetisch gemanipuleerde gewassen nodig met hun gevaarlijke, onvoorspelbare uitwassen.

Voor meer informatie over maaltijden, overnachtingen, wie/wat/waar- en andere vragen, kijk op de site van de Oefenboerderij

zp8497586rq

1 gedachte over “Permacultuur training “Eetbare bostuin””

  1. Wij van VELT Gemert volgen Transition town met grote interesse.Vooral de eetbare bostuin is iets wat ons ontzettend aantrekt en wat me hier misschien ook willen realiseren.We hopen dan ook op een samenwerking in de toekomst.
    Met vriendelijke groeten VELT Gemert
    http://www.velt-gemert.nl

Reacties zijn gesloten.