Categorie: , ,

Permacultuur jaarcursus steunt TT R’dam

Permacultuur is een ecologische ontwerpmethode die oplossingen kan bieden voor de urgente problemen van ons tijdperk. De grondleggers van Permacultuur, Bill Mollison en David Holmgren, bestudeerden in de jaren ’70 de natuurlijke ecosystemen van Tasmanië. Wat zij zagen gebeuren, formuleerden zij in een set van ontwerpprincipes, die ze als eerste toepasten op onze voedselproductie. Naderhand bleek het ook uitermate geschikt voor allerlei andere facetten van onze samenleving en zo is uiteindelijk Rob Hopkins gekomen tot de opzet van Transition Towns.

Er staat een heldere ethiek aan de basis van permacultuur:

Zorg voor de aarde, Zorg voor de mens, Deel de overvloed

Permacultuur stelt mensen in staat om verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf en hun omgeving .

PDC oefent praktijk met TT


PDC (Permaculture Design Course) is de naam voor een minimaal 72 uur durende cursus waarmee je het ‘Permaculture Design Certificate’ behaalt. De inhoud van de cursus is internationaal bepaald en ook het certificaat is internationaal geldig. Naast de PDC opleiding tot professional,  heeft men ook als doelstelling gekozen om de vele Permacultuur initiatieven die Rotterdam rijk is te verbinden.

Door het geven van PDC-lesblokken op twee Permacultuur projecten:

  • Educatieve tuin De Enk, met een Permacultuur voedselbos in wording en waarschijnlijk (is nog niet zeker!)
  • Wollefoppengroen, een bewoners initiatief om van een “grasveld-park” een Permacultuur Park te maken.

NB: Met dit project heeft Wollefoppengroen de Rabobank Award gewonnen tijdens de dag van de stadslandbouw! Download de winnende presentatie Rabo Award Wollenfoppengroen.

Daarnaast gaan ze proberen om zoveel mogelijk werkdagen en avonden op de bestaande projecten te koppelen aan de theorie van de cursus. Deze praktijkdagen zijn gratis en geven mensen de kans om kennis en ervaring op te doen met Permacultuur principes. Dat is ook de reden dat de cursus is aangesloten bij Transition Town Rotterdam

Permacultuur Ontwerp Cursus Rotterdam (PDC)

Tijdens deze uitgebreide Rotterdamse PDC (Permacultuur Ontwerp Cursus) maak je kennis met de ethiek van Permacultuur en leer je de ontwerpprincipes toe te passen. Hoewel er bijna elk blok praktijkwerk gedaan wordt is deze PDC geen cursus tuinieren. Tijdens de PDC ga je juist het onderliggende ontwerpsysteem begrijpen. Dit systeem kan toegepast worden op tuinen, huizenbouw, watersystemen, sociale verbanden en nog veel meer.

Van eind april 2012 tot en met Januari 2013 duurt de Rotterdamse Permacultuur Ontwerp Cursus.  De docenten zijn Fransje de Waard en Linder van den Heerik. Er zijn in totaal 9 cursusblokken die elk plaats vinden tijdens het laatste weekend van de maand (uitzonderingen: Juli vakantie & December/Januari 2013 derde weekend).

Voor aanmelding en vragen kun je een mail sturen naar info@moestuinman.nl