Categorie: , ,

Peakoil NL berekent rol olieprijs in plannen overheid

De stichting Peakoil Nederland wil deze verkiezingszomer tot op de bodem uitzoeken in welke plannen de overheid met welke olieprijs  rekent. Ook wil Peakoil Nederland doorrekenen wat er gebeurt als er andere, meer realistische aannames, gebruikt zouden worden…

Door de overheidsplannen op deze manier tegen het feitelijk licht van de olieprijs te houden, hoopt PeakOil Nederland dat het beleids- en opiniemakers helpt inzien, waarom de factor olie op een betere manier moet worden verwerkt in het overheidsbeleid. Dit onderzoek zou de politieke bewustwording over de impact van olieschaarste een enorme stap vooruit brengen en mogelijk catastrofale fouten in het beleid kunnen verkleinen.

Ministeries baseren beleid op verschillende foute olieprijzen

  1. Volgens het Ministerie van Infrastructuur en Milieu blijft de olieprijs de komende tijd stabiel op 27 dollar per vat. Althans, dat is waarop het Nederlands luchtvaart beleid is berekend.
  2. Het Ministerie van Financiën gaat in het Kunduz akkoord uit van een stabiele prijs van 111 dollar per vat tot 2020.
  3. Op basis van welke prijs de Crisis en Herstel wet is berekend is (ons) onbekend.

Duidelijk is wel dat de overheid de factor olie in beleidsplannen structureel verkeerd inschat. De scherpe stijging van de olie prijzen en de enorme fluctuaties de afgelopen jaren zijn niet mee genomen. In beleidsplannen rond infrastructuur, verkeer en chemie is de

factor olie cruciaal.

De beschikbaarheid van olie en de prijs van olie verkeerd inschatten kan betekenen dat beleidsdoelen onrealistisch zijn. Daarmee neemt de kans op tegenvallers en verkeerde investeringen toe. Rekenen met schaarste en stijgende prijzen zorgt er voor dat Nederland zich beter voorbereid op de permanente oliecrisis.

Peakoil Nederland heeft donateurs nodig voor dit onderzoek

Peakoil Nederland zoekt 1000 donateurs die elk 10 euro willen schenken om dit onderzoeksproject mogelijk te maken. Door ons te steunen geeft u een duidelijk signaal af aan de politieke partijen die na de verkiezingen een nieuwe regering gaan samenstellen. Nieuwe plannen zullen doorgerekend moeten worden met reëel aannames over de beschikbaarheid en de prijs van olie.

Het feestje is over

Uw donaties willen we gebruiken om overheidsplannen rond luchtvaart, de Crisis en Herstel wet en het Kunduz akkoord tegen het licht te houden en door te rekenen met reële olie prijzen binnen het vooruitzicht van schaarser wordende olie.

We verwachten het onderzoek in september afgerond te hebben en brengen dan onze bevindingen onder de aandacht van politici, ambtenaren, media en u als donateur. Bij deze campagne is uw praktische steun eveneens van harte welkom.

Met vragen kun je de stichting Peakoil Nederland op de volgende manieren bereiken:

contact@peakoil.nl
twitter.com/peakoilnl
facebook.com/peakoilnl

Dank aan Peter Polder en
de Stichting Peakoil Nederland

zp8497586rq

3 gedachten over “Peakoil NL berekent rol olieprijs in plannen overheid”

  1. kloppen de getallen wel 27 $ p/vat en 111 $ p/vat ? Uit de trant van het bericht maak ik op dat het ipv 27, 127 $ p/vat zou moeten zijn.

  2. Ja. Helaas. Het is echt $27 per vat. Dat was de prijs een paar jaar geleden en het CPB ging er vanuit dat de prijs stabiel zou blijven. Net als nu trouwens met $111

Reacties zijn gesloten.