Categorie: ,

Paul Hendriksen over ‘Transition Conference 2012’

BAC: ‘the Transition Town Hall of Clapham’

De Britten hebben in Londen op 15 en 16 september voor het 6e achtereenvolgende jaar hun Transition Conference gehouden. In voorgaande jaren was de Conferentie voornamelijk een Engels feestje. Maar dit jaar werd overduidelijk dat Transition Network (TN) onstuitbaar en razendsnel aan het internationaliseren is.

Soms kan het lijken alsof je een eenling bent als je voor TT aan het werk bent. Dat de hele wereld ‘gewoon’ doordraait alsof het niet op kan en business-as-usual de enige logische weg voorwaarts is. Dus is het van belang om af en toe bij te tanken. De Britten organiseren dat voor zichzelf door jaarlijks een Transitie Conferentie te organiseren. Dit jaar voor de 6e maal.

Voorafgaand en nadien vonden er nog andere thema-bijeenkomsten plaats. Tesamen een Transitie-feest van maar liefst zes dagen waar Paul Hendriksen namens TT Nederland naartoe is gegaan. Hij gaat in drie delen verslag doen van zijn rit in deze dynamische achtbaan vol inspiratie, indrukken en ontmoetingen.

Dynamische inspiratie-achtbaan

High Street Transition Town Anywhere

Plaats van handeling was het Battersea Arts Centre (BAC) in Londen. In 2010 was deze voormalige Town Hall (stadhuis) van het door Londen opgeslokte plaatsje Clapham eveneens de lokatie voor de Conferentie. Die eerste keer was voor de medewerkers van BAC de inspiratiebron om hun theater en creativiteitscentrum stap voor stap om te bouwen tot ‘the Transition Town Hall of Clapham’.

Aan inspiratie geen gebrek. De conferentie zelf bestond uit diverse onderdelen. De aftrap vond plaats op vrijdagavond, met toespraken van onder meer Rob Hopkins en Peter Lipman, voorzitter van het bestuur van TN. Zaterdag stond bol van ontmoetingen, workshops, open space met 60 (!) verschillende deelsessies en een avond vol theater en muziek. De zondag stond in het teken van de creatie van de High Street of Transition Town Anywhere, waarover binnenkort meer op deze website.

De Conferentie werd tevens aangegrepen als moment om deTransition Free Press te lanceren: een gratis krant die vier maal per jaar moet gaan verschijnen met een zo breed mogelijke verspreiding.

Via de website van Transition Network zijn inmiddels allerhande verslagen te vinden, van blogs van ‘Social Reporters’ tot een grote hoeveelheid foto’s

Internationalisering

Opvallend was het feit dat van de pakweg 280 deelnemers bijna een kwart afkomstig was van buiten Groot-Brittannië. Dat hadden de Britten nog niet eerder meegemaakt. Het is tekenend voor het feit dat de Transitie beweging in sneltreinvaart aan het internationaliseren is. Er waren mensen van over de hele wereld, waaronder Australië, Brazilië, Canada, de Filippijnen, Hong Kong, Israel, de Verenigde Staten en vele Europese landen.

Thema-bijeenkomsten

Voorafgaand aan de Conferentie werd een ‘Thrive’-training gegeven, een tweedaagse voor Transitie-initiatieven die al wat langer bestaan en die toe zijn aan een nieuwe impuls of zoekende zijn naar wat de volgende stappen zouden moeten zijn. Deels overlappend met de Thrive-training was de REconomy Day, op vrijdag. Een dag waarbij geïnteresseerde TT-ers praktisch aan de slag konden met de vruchten van het REconomy project dat inmiddels enige tijd loopt in Engeland.

Ook op vrijdag was er een grote bijeenkomst van zo’n 40 jongeren die mogelijk gaat leiden tot een officieel Transition Youth Initiative, een soort Jongerenafdeling van de Britse Transition Towns.

En dan was er in de twee dagen na de Conferentie nog de National Hubs Meeting. Vertegenwoordigers van Transitie-initiatieven uit 20 landen hebben de koppen bij elkaar gestoken om te verkennen hoe zij elkaar en Transition Network als geheel zouden kunnen ondersteunen.

Paul gaat over een paar dagen dieper in op de National Hubs Meeting
Ergens hiertussen staat Paul

2 gedachten over “Paul Hendriksen over ‘Transition Conference 2012’”

  1. Inspirerend om dit te lezen !Het lijkt me inderdaad een heerlijke gelegenheid geweest om de batterij eens flink op te laden !!!En laten we daarbij (in de toekomst) het vieren van onze eigen successen ook niet vergeten.Ben erg benieuwd naar het Reconomy-project en zet me daar graag voor in in Nederland !

  2. Paul, gelukking heb ik bij jou de TT training mogen volgen en wat een dynamiek in Nederland, volgende keer ben ik ook van de partij,
    vanuit een zonnig Frankrijk
    Kitty

Reacties zijn gesloten.