Categorie: , ,

Op goede grond

Op Goede Grond is een boomkwekerij die gespecialiseerd is in het kweken van oude fruitrassen. Wij doen dit op basis van de principes van permacultuur. Dit maakt dat onze kwekerij, met zo’n 10.000 bomen en meer dan 200 verschillende, soms vrijwel uitgestorven rassen, er uit ziet als een bos met een grote diversiteit aan planten en dieren die binnen dit ecosysteem een goed heenkomen weten te vinden. Wij stimuleerden de biodiversiteit onder andere door de aanleg van een paddenpoel. Aan de vleermuiskelder wordt hard gewerkt.

Het uitzoeken van een boom voor in je eigen tuin wordt hierdoor een belevenis. Iedere boom is anders van vorm en karakter. Zo hebben we bomen die een mooie haag kunnen vormen, geleid kunnen worden als leiboom of solitair in een schapenwei kunnen staan met takken zo hoog dat de grasmaaier er met gemak onderdoor kan.

Vele oude fruitrassen zijn in onbruik geraakt, vaak door de tegenwoordig eisen die worden gesteld bij het grootschalig verwerken van fruit. Op Goede Grond wil juist deze vergeten rassen weer op kweken. Daar is een “goede grond” voor. De oude rassen bevatten uniek genen materiaal. Vaak zijn de rassen resistent tegen ziektes waar in de tegenwoordige productie bestrijdingsmiddelen voor moeten worden gebruikt. Door deze rassen te beschermen blijft dit genenmateriaal bewaard. Door deze resistentie zijn de oude rassen zeer geschikt voor de biologische tuinder.

Wij delen ons enthousiasme voor deze wijze van kweken graag met anderen. Vanaf 1 september 2015 zijn wij van vrijdag tot en met zondag te vinden op De Bigtelaar tegenover 1a in Rijsbergen.

Open dag

Zaterdag 3 oktober 2015 hebben wij van 11.00 tot 17.00 een open dag. Je bent uitgenodigd om die dag te genieten van onze producten, zoals taart en sap van eigen fruit. Ook geven wij een voorproefje van alle workshops met natuurlijke materialen die wij naast het landwerk bieden, zoals vilten, manden vlechten van wilgentenen, hout en steen bewerken, en het maken van cosmetica met natuurlijke materialen. Voor kinderen is er de gelegenheid om zelf een insectenhotel te maken. Het is geweldig om te zien hoe mensen blij worden door natuurlijke materialen te verwerken. Jan Woltema, befaamd pomoloog, zal deze dag fruit determineren. Zo kunnen mensen achter de naam komen van het ras van de geweldige appel of perenboom die al jaren in hun tuin staat.

Om het geheel compleet te maken hebben wij een marktje waar andere biologische en creatieve bedrijven hun waren aanprijzen.

Met vriendelijke groet,
Monique 0640973539
Jack 0610763323
www.op-goede-grond.nl