Categorie: ,

Oneliners voor klimaatverandering

Op 21 april zond Human een “Medialogica” uit over klimaatverandering: https://www.human.nl/medialogica/kijk/afleveringen/2019/aflevering-2.html

Het is misschien wel de meest verhitte discussie van het moment: het klimaat. Een discussie vol doemscenario’s en drogredeneringen, drammers en dromers. De een waarschuwt voor miljarden euro’s die nodeloos over de balk worden gesmeten, de ander voorziet een naderende apocalyps.

Medialogica onderzoekt hoe feiten het verliezen van emotie met klimaatverwarring tot gevolg. Politici, belangengroepen, journalisten, wetenschappers, scholieren en een bezorgde vastgoedmiljonair nemen elkaars rol over en strooien met cijfers en statistieken. Naar wie moet het publiek luisteren? Welke belangen spelen mee? En door wie wordt de publieke opinie beïnvloed?


In deze boeiende uitzending herkende en schrok ik van onder andere het effect van commentaren onder een stukje tekst. Bijvoorbeeld de mooie reportage van de klimaatmars door de NOS. Je kan het nog terugkijken en schrikken van de reacties eronder op https://www.youtube.com/watch?v=620cmeHJA8A. Ik keek hem destijds terug om te zien of wij in beeld waren. De live reacties kwamen toen rechts in beeld, wat het terugkijken heel onprettig maakte. De opmerkingen waren zo ongenuanceerd en vol haat dat ik niet eens durfde te reageren.

Maar na het zien van de Human uitzending zouden we dat misschien juist wél moeten doen. Met hetzelfde wapen: oneliners, maar wel voorzien van links. Geen discussie, maar wel een weerwoord. Voor de argeloze lezer, die twijfelt maar nu alleen de bagger van de niet-deskundige klimaatskeptici lezen.

Doe je mee? Reageer graag onder dit bericht met suggesties. Namen van mensen die je op twitter of facebook kan volgen en waarvan je het bericht kan delen, zijn ook welkom!

We verwijderen reacties van klimaatontkenners en anderszins onvriendelijke reacties. Ook nu.nl verwijdert trouwens reacties van klimaatontkenners.

Hier is vast een begin:

https://www.nu.nl/klimaat: diverse artikelen, in heldere taal.
Klimaatverandering is van alle tijden, maar de huidige tijden zijn uitzonderlijk. lees meer

NRC feiten check:

18 vragen over het klimaat in het AD

 1. Is het echt waar dat de aarde opwarmt?
 2. Waar komt die opwarming door?
 3. Klimaatverandering is toch van alle tijden?
 4. Waarom zou de mens dan nu de oorzaak zijn?
 5. Over de invloed van de mens op het klimaat is toch veel twijfel?
 6. CO2 zorgt toch juist voor een groenere aarde?
 7. Wat merken we nu al van het broeikaseffect?
 8. Wat kunnen de gevolgen zijn van grote temperatuurstijging?
 9. Kunnen we die gevaren nog afwenden?
 10. Kunnen we de dijken niet beter verhogen?
 11. Kunnen we het tij sowieso nog wel keren?
 12. Wie zijn wereldwijd de grootste vervuilers?
 13. Zijn wij het braafste jongetje van de klas?
 14. Kan China niet beter wat minder kolen stoken?
 15. Het is toch vooral aan de industrie om in actie te komen?
 16. Niet meer vliegen of vegetariër worden?
 17. Wat gaan de maatregelen kosten, en wie betaalt?
 18. Hoe ziet de wereld eruit als we de doelen halen?

Voor de meeste lezers van deze Transition Town nieuwsbrief, is dit waarschijnlijk allemaal wel bekend. Kunnen wij er aan bijdragen dat dat voor anderen ook geldt?
We mogen ons best zorgen maken volgens Human. Bekijk ook even de toelichting in getallen op https://www.human.nl/medialogica/lees/klimaatsceptici-het-debat-op-twitter.html
Over de gehele maand maart zijn er 16 duizend tweets rondgegaan met #klimaat, door meer dan 7 duizend twitteraars. Onder alle personen die dat hebben gedaan is er sprake van een select groepje fanatiekelingen. Maar liefst 1167 van de tweets is afkomstig van 28 klimaatsceptici.

Een griezelige ontwikkeling. Help je mee hem te stoppen?

2 gedachten over “Oneliners voor klimaatverandering”

 1. Goed initiatief. De site Skeptical Science is heel diepgaand over alle klimaatvraagstukken en langskomende discussies. Heel feitelijk wordt daar de onzin van het huidige wetenschappelijke debat gescheiden: https://www.skepticalscience.com/translation.php?lang=15

  Maar ook andere domeinen van de transitie zijn relevant. De Grote Transitie (http://www.degrotetransitie.nl) en beschrijft tien – vooral economische – transitiethema’s. Ook daar weer linkjes naar bronnen; ook al meerdere per thema.

  Beantwoorden

Plaats een reactie