Categorie: ,

‘One degree matters’ – Europese klimaat documentaire

De nieuwste klimaatdocumentaire “One degree matters” ging in Kopenhagen op 13 december in première. Deze documentaire is gemaakt in opdracht van de Europees Milieuagentschap (EMA), een onderdeel van de Europese Unie.  Opgericht in 1993 met als doel betrouwbare en objectieve informatie over het milieu te verstrekken. Daartoe is ondermeer een informatie- en observatienetwerk opgericht, waarin momenteel 900 experts uit 38 landen samenwerken.

Ontwikkeling per graad temperatuurstijging

In de documentaire worden een aantal bedrijfsleiders en (politieke) kopstukken op Groenland in contact gebracht met de dramatische effecten van het smelten van de ijskap . Tachtig procent van Groenland (opp. 4x Frankrijk) is bedekt met een ijskap van maximaal 3 km dikte.  De film bericht over de laatste wetenschappelijke bevindingen in het noordpoolgebied en schetst de gevolgen van elke graad temperatuurstijging van 1 tot 5 graad. Zie ook het boek ‘Zes Graden’ van Mark Lynas.

Minder CO2-uitstoot, minder verbruik van fossiele brandstoffen  en overgang naar duurzame energieopwekking zijn de antwoorden. Ze worden toegelicht in een aantal projecten zoals Desertec (grootschalige zonne-energie opwekking in de woestijnen) en een duurzaam landbouwbedrijf in Italië.