Categorie:

Omarm burgers die de omslag maken

In een reeks gastopinies over de toekomst schreef Irma Lamers (ABC-communicatie, Goei Eete & TT Tilburg) onderstaand artikel wat werd geplaatst in het Brabants Dagblad van 9 juli jl. Een artikel waar we graag extra aandacht aan geven.

Dit soort ideeën kunnen lokale overheden en adviesbureaus oppikken in hun 2000-zoveel-plannen voor Klimaatneutrale/Duurzame Stad. Lokale kranten en blaadjes plaatsen dit soort verhalen, mensen lezen ze vaak graag. Terecht want het stelt hoop, inspiratie en moed tegenover cynisme en fatalisme.

Probeer het ook eens in jouw plaats en wie weet! En laat het ons weten, dan plaatsen we het hier ook :-)

Positieve aandacht in 2040 vanzelfsprekend!

‘positieve aandacht voor lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden in 2040 vanzelfsprekend ’

Tilburg in 2040. Wat stel ik me daarbij voor? Ik zie dan een stad voor me met minder lawaai en veel meer groen. Rustiger, vriendelijker ook. Ik ruik de verse geuren vanuit de stadsboerderijen en buurtmoestuinen, waar Tilburgers samen voedsel verbouwen en elkaar ontmoeten. Ik zie mensen in winkels van plaatselijke middenstanders afrekenen met Kruikjes, de lokale munt die producenten en consumenten uit de regio samenbindt.

In 2040 zorgt de Tilburgse School voor Gezondheid in de Spoorzone ervoor dat minder Tilburgers ziek worden. Het St. Elisabeth Ziekenhuis en het Tweesteden Ziekenhuis zetten ook in op preventie. Positieve aandacht voor lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden is de vanzelfsprekende leidraad geworden. Tilburgse ouderen doen daardoor weer volop mee. Het is maar een greep uit de vele veranderingen die in 2040 hun beslag hebben gekregen.

Hoe heeft dat zo kunnen ontstaan? De omslag zette begin deze eeuw in. De voedselcrises, olierampen en bosbranden zetten de mensen aan het denken. Transparantie en korte ketens werden het motto. De Keuringsdienst van Waarden keek in de keuken van megaboerderijen en voedselfabrieken. Kleine initiatieven lieten zien hoe eerlijk en heerlijk prima rendabel kunnen samengaan. Brabant had daarin een voorsprong, omdat zij van oudsher bekend stond om ‘het maken van iets uit niets’.

Omdat Tilburgers hadden geleerd van de vele mismatches ontstond er uiteindelijk een sterk fundament van samenwerking en ging in Tilburg in 2011 één van de vele burgerinitiatieven van start.

Dit artikel gaat verder op de website van Tilburg,dus klik …