Categorie:

Olietoevoer mogelijk binnen tien jaar in gevaar

LONDEN (GB) – Uit onderzoek van het Britse Energy Research Centre  blijkt dat het  kantelpunt van de wereldwijde olieproductie zeer waarschijnlijk al vóór 2020 zal plaatsvinden: ‘Er is dus alle reden haast te maken met verdere analyse ‘.
Een reactie van Peakoil Nederland.

Het debat over de – op termijn – onvermijdelijke uitputting van de wereldwijde oliereserves  is de laatste jaren indringender geworden. Het is gepolariseerd, ingewikkeld en lijdt onder een veelheid van verschillende interpretaties van de beschikbare data.

Het UK Energy Research Centre (UKERC), een gezamenlijk instituut van Britse universiteiten, heeft een poging gedaan tot het verschaffen van meerduidelijkheid. Opvallend detail is dat het onderzoek onderworpen is aan een peer review door experts van Instituut Clingendael en Shell.

De vraagstelling van de wetenschappers is: ‘welk ondersteunend bewijs is er om te kunnen beweren dat de wereldwijde olieproductie ver voor 2030 beperkt zal worden door fysieke uitputting?

Meervoudige bedreiging daling olieproductie snel onderzoeken

Een van de uitkomsten daarvan is de vaststelling, dat  ‘veel bestaand onderzoek focused op economische en politieke bedreigingen voor olieproductie en faalt in het inschatten of anderszins integreren van de risico’s die fysieke uitputting met zich mee brengen. Dat betekent dat de waarschijnlijkheid en gevolgen van verschillende uitkomsten van dergelijk onderzoek nooit adequaat onderzocht zijn’.
Dit gepaard aan de meest indringende conclusie: ‘het kantelpunt van de wereldwijde olieproductie zal zeer waarschijnlijk al vóór 2020 plaats vinden, er is dus alle reden haast te maken met verdere analyse ”.

Het UKERC rapport, getiteld ‘Global Oil Depletion’, is gebaseerd op ruim 500 studies, analyses van industriedatabases en een vergelijking van een groot aantal verschillende prognoses. Dit levert een dringende oproep van de Britse onderzoekers aan overheden op, om de mogelijkheid van een aanstaande daling in de olieproductie zeer serieus te nemen en dat op te nemen in hun energiebeleid tot 2020.

PeakOil Nederland: 20% Oliebesparing in 2020 noodzakelijk

Peakoil Nederland is er van overtuigd dat deze oproep dan ook zijn weerklank moet krijgen in het Nederlandse energiebeleid. Nederland staat voor een dubbele uitdaging 20% CO2 reductie maar ook 20% minder olieverbruik in 2020.

Het rapport van UKERC werd op 8 oktober 2009 gepubloiceerd. Lees hier het persbericht >>>

—————————————————————————————————————————————–

Stichting Peak Oil Nederland

De Nederlandse tak van de Association for the Study of Peak Oil& Gas (ASPO).

Postbus 10056, 1001 EB Amsterdam. Tel. 084-8357305 (alleen voicemail)

Meer over piekolie (‘Peakoil’) >>>