Categorie:

Nieuwe film: The Turning Point – terugkeer naar de gemeenschap

FORRES (Schotland) – Op 23 december 2009 ging in Schotland The Turning Point Film in premiere. In de film presenteert Ecovillage Findhorn haar visie op de toekomst zoals die eruit zou kunnen zien na de ‘transitie’: regionalisering als tegengif tegen de klimaatverandering en de slinkende olie- en gasvoorziening.

Aan de totstandkoming van de film, met als ondertitel ‘a return to community’ (terugkeer naar de gemeenschap’) werd twintig maanden lang gewerkt. In de film wordt het vitale belang van de gemeenschap in de 21e eeuw verkent. Veel opnamen werden gemaakt in Findhorn zelf. De film gaat over duurzame oplossingen die de afgelopen twintig jaar in dit spiritueel-holistische ecodorp werden ontwikkeld, zoals: het Findhorn Wind Park (eigen energie-opwekking), Earthshare (Community Supported Agriculture), The Living Machine (ecologische afvalwaterzuivering), de tuinen van de Findhorn Foundation, lokale productie van eieren en kaas, de biologische, ambachtelijke bakkerij, de gemeenschappelijke tuin van Transition Town Forres, carpoolen en de invoering van lokaal geld.

Daarnaast bevat de film vier interviews, respectievelijk met:

  • Richard Heinberg, Peak Oil-deskundige en auteur van o.a. ‘Powerdown: Options and Actions for a Post-Carbon world’.
  • Rob Hopkins, mede-oprichter van het Transition Network en auteur van het Transition Handbook
  • Joanna Macy, auteur van ‘Coming Back to Life: Practices to Reconnect our Lives, Our World’, deep-ecology voorvrouw en boeddhiste
  • Megan Quinn Bachman, directeur van Community Solutions and co-producer van de film ‘The Power of Community: How Cuba Survived Peak Oil’

The Turning Point (‘de omslag’) werd geproduceerd door Lisa Mead en Alex Page, in 2009. De hoofdfilm duurt 41 minuten; de interviews hebben een totale lengte van ongeveer 70 minuten. De gehele film is Engelstalig. Verkoopprijs 12 Engelse Pond.

Deze film sluit in veel opzichten aan bij het concept van Transition Towns. De Findhorn Foundation is zelf actief binnen de wereldwijde Transition Towns beweging. Daardoor vormt deze film een waardevolle aanvulling op het reeds bestaande filmaanbod, in de categorie ‘optimistische films’.

Meer over de film >>>