Categorie: ,

Nieuwe economie wordt concreet gemaakt door ‘Ware Winst Brabant’

Op 24 oktober jl. was de aftrap van het project van de werkgroep ‘Ware Winst Brabant’ in Boxtel. ‘Ware Winst’ is ook de titel van de Nederlandse vertaling van het boek van Christian Felber. Zijn voorstel is om met bedrijven en instellingen (zoals gemeenten) bewust meer waarden te creëren dan geld, met name op ecologisch en sociaal gebied. Met zijn nieuwe economische aanpak werkt hij intussen met een paar duizend bedrijven en gemeenten in Europa en Zuid-Amerika.

Maarten Melis las een brief van ‘de man van de maan’ voor met daarin het advies om met meer afstand naar onze leefstijl te kijken. Daarna volgde een introductie van de werkgroep door Anja van den Einden.  Eric Leltz, vice voorzitter van de Economy for the Common Good (ECG) in Nederland, gaf een inleiding over het BBP meetinstrument van de oude economie, de transitie-noodzaak en hoe de Common Good Balance daarbij kan helpen. Tenslotte volgde een introductie van de vier bedrijven die samen met de werkgroep aan de slag gaan.

De vier Brabantse pioniers zijn de fabrieken van Baril Coatings in Den Bosch en Etten Leur, het administratiekantoor Buro Bilan in Tilburg, de kringloopwinkels van Het Goed in Best, Boxtel en Schijndel, en het circulaire elektronicabedrijf SNEW in Boxtel. Het gaat bij het project om samen concreet te werken aan een nieuwe economie. Er wordt daarbij bewust gewerkt aan het creëren van meer waarden dan alleen maar geld. Dat streven wordt samengevat in een nieuw soort balans, waarin ook de inspanningen op sociaal en ecologische gebied worden vastgelegd, naast transparantie en democratisch functioneren.

Common Good Balance

Deze balans is een tool waarmee bedrijven kunnen kijken hoe zij omgaan met de aspecten menselijke waardigheid, solidariteit en sociale rechtvaardigheid, ecologie en transparantie in relatie met hun leveranciers, financiers, werknemers, klanten en ook hun maatschappelijke omgeving. Daarbij zijn bijvoorbeeld punten te verdienen voor vergaande samenwerking met klanten en leveranciers, maar natuurlijk ook voor het beperken van vervuilende uitstoot en afval.

Uiteindelijk leidt de balans tot een score die aangeeft hoe goed een bedrijf ook maatschappelijk verantwoord bezig is. Voor het bedrijf is het een middel om te kijken op welke aspecten zij zich vervolgens verder willen ontwikkelen, en voor stakeholders is het bijvoorbeeld een leidraad bij een leveranciers selectie. Gemeenten zouden op basis hiervan bedrijven met een bepaalde score op de Common Good Balance extra punten of zelfs voorrang kunnen geven in een aanbestedingsprocedure. Omdat deze bedrijven positief bijdragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn zij pareltjes van bedrijvigheid in de gemeente waar zij zitten.

Economy for the Common Good

Geïnteresseerd? Lees het boek ‘Ware Winst’ van Christian Felber, uitgegeven door Uitgeverij Jan van Arkel, en neem eens een kijkje op de website van de Nederlandse organisatie van de ECG, https://www.ecogood.org/nl/community/. Wellicht kun je in jouw omgeving ook medestanders, en vervolgens ook enkele pioniersbedrijven vinden die hiermee aan de slag willen.

Een andere aanrader over de nieuwe economie is het boek van de Oxfordse econoom Kate Raworth. Zij presenteerde een grondige analyse van de huidige economie en gaf vorm aan een nieuwe economie in de vorm van een Donut. De buitenkant van de donut toont de overbelasting van de Aarde, en de binnenkant de noodzaak van eerlijk delen en samenwerking, waar we beide aan moeten werken om het leven op onze planeet weer veilig en aantrekkelijk te maken, ook voor toekomstige generaties.  Ze is intussen internationaal bekend en werd door de Engelse kwaliteitskrant The Guardian al ‘De Keynes van de 21e eeuw’ genoemd, verwijzend naar een beroemd econoom die onze economie nog beschouwde als ons hele huishouden, en niet alleen als een geld-economie. Het boek met de titel ‘Donut Economie’ is in Nederland gepubliceerd door uitgeverij Nieuw Amsterdam. Beide genoemde boeken vormen belangrijke inspiratiebronnen voor het werk van de nieuwe economiegroep ‘Ware Winst Brabant’.

Inge Kouw en Jan Juffermans, lid van de werkgroep ‘Ware Winst Brabant’.

———————————————————————————-

Voor meer informatie:  de secretaris van ‘Ware Winst Brabant’ Frans Maas, info@warewinstbrabant.nl.