Categorie: , ,

Nieuwe Duitse beweging voor vrede springt op

In Duitsland zijn ze (weer) goed bezig… Door heel Duitsland gaan wekelijks groepen mensen de straat op om zich uit te spreken vóór vrede, vrije media en gerechtigheid, voor een einde aan alle oorlogen, einde aan het machtsmisbruik door banken, multinationals en overheden. Ze noemen het ‘de Maandag Maanwake voor de Vrede – Positief de week beginnen’. De beweging bestaat uit een los netwerk van vele Facebook pagina´s en community´s waardoor een regenboog aan initiatieven, acties en individuen zich inzetten om in hun stad of streek een Maanwake evenement te organiseren. Er vinden nu ook Maanwaken plaats in Zwitserland, Oostenrijk en Spanje.

Op 19 juli verzamelden zich zo’n 12.000 mensen uit meer dan 100 Maanwake-steden in Berlijn op de Potsdamer Platz. Daar werd o.a. een Maanwakegroet voorgelezen in diverse talen waaronder Engels. Deze zie en hoor je op bovenstaande video. Een Nederlandse vertaling en een videoverslag van 19 juli vind je hieronder.

De Maanwake-groet uit Berlijn

Groeten aan de hele mensheid

Vandaag, 19 juli 2014, komen duizenden mensen samen in Berlijn om de wereld te laten zien dat we niet langer kunnen negeren wat er gebeurt op onze planeet.

We beseffen dat onze regeringen, zelfs degenen die beweren democratisch te zijn, niet langer de wil van het volk maar de wil van een kleine elite vertegenwoordigen.
We beseffen dat stap voor stap onze mensenrechten van ons worden afgenomen.
We beseffen dat ons systeem is gebaseerd op de uitbuiting van de mens. Vooral van mensen in arme landen.
Wij beseffen dat we de belangrijkste slaven zijn geworden van het geld.
We beseffen dat haat en oorlogen ons worden opgedrongen voor de belangen van slechts enkelen.

We zullen dit niet langer laten gebeuren! Wij eisen vrede, vrijheid en rechtvaardigheid voor alle mensen! We dringen er bij alle militairen en strijders op aan: “Stop met het doden van mensen die u zelf niet eens hebt ontmoet! Zij hebben dezelfde angsten net als jij. Zij hebben familie net als jij. Zij zijn voor de gek gehouden net als jij.”

Binnen een paar weken hebben onze ideeën zich verspreid van stad tot stad. En nu beginnen ze zich te verspreiden van land tot land. Geen grens die deze ideeën kan tegenhouden. In elke stad begon slechts één persoon net als u, om een hele groep mensen te vinden die vreedzaam opstaan tegen dit systeem. Waar u zich ook mag bevinden, word die persoon in uw stad of dorp!

Iedereen droomt van vrede. Laten we deze droom leven. Laten we iets maken. Niet alles vernietigen! Laat niet toe dat ze ons nog langer verdelen en ons alleen en zwak houden. Laten we ons verenigen en hen tonen dat de tijd voor verandering is aangebroken.

Bedankt…

 Videoverslag 19 juli Potsdamer Platz

Meer info:

  • Ein besorgter Mensch
  • Maanwachen in Deutschland
  • Maanwaken Zwitserland
  • Vredes Maanwaken Oostenrijk

Met dank aan Maranke Spoor en Françoise Ook voor de  tip en vertaling