Categorie: ,

Eerste TT Dossier over Eetbare Stad

Adri Ros – Transition Towns (TT) is voor veel mensen een wat ongrijpbare organisatie. Wat typisch iets is van een basisbeweging, die is gevormd als een netwerk van lokale, zelfstandige groepen. De website van TT Nederland heeft onder andere daarom de functie om de beweging extern en intern zichtbaar te maken en te informeren. Als webjournalist van TT verzamel ik dus veel nieuws over TT, maar lang niet alles plaats ik. Het zoveelste moestuin- of PV-project, voegt weinig toe. Wat dan wel?

Ik zoek naar kwaliteiten als: Is het vernieuwend? Is het inspirerend? Is het succesvol? En zo ja, is het dan duidelijk waar dat door komt? Nieuws dus waar we wijzer of blijer van worden. Over een buurtmoestuin met bejaardenhuis samen, over burgers die zonnepanelen investeren op daken van bedrijven of over repaircafé samen met een kledingruil.

Ik wil laten zien dat TT om méér gaat dan het uit de grond trekken van zoveel mogelijk projecten, en dat de projecten ook proeftuinen zijn voor de ontwikkeling van duurzame, sociale waarden en veerkracht in de buurt. Dat we dit alles doen in turbulente tijden van nationale en mondiale crisis waarin we essentiële zaken moeten benoemen die ons allen raken. TT denkt globaal, en werkt lokaal!

TT Dossiers organiseren versnipperd nieuws

Ik realiseer me al langer, en hoor ook vaker, dat het nieuws op de site best versnipperd is. Dat mensen meer in één onderwerp geïnteresseerd zijn. Dat op straat en op bijeenkomsten vaak gevraagd wordt “Maar wat doet TT dan?”. En dat internet een haastig medium is waar men snel leest en snel vergeet.

Zou het daarom niet goed zijn als het nieuws per onderwerp bij elkaar staat, als een dossier? Sla je dan niet een paar vliegen in één klap? Ik deed het met artikelen rond Eetbare Stad op de website van het afgelopen jaar. Lay-out in twee kolommen en mooie letter. Ik vond het een verademing om de reader rustig in stoel of bank van papier te lezen.

Nu ben ik benieuwd of dit voor anderen ook zo werkt. Dus graag jullie reactie. Alles is welkom, positief of negatief, altijd opbouwend natuurlijk! Als er genoeg animo voor is bij jullie,  denk ik aan dossiers over: BuurtEnergie, Lokale Economie, LowTech & Reparaties en Hart&Ziel.

TT-groepen zijn van harte uitgenodigd dit dossier voor eigen doelstellingen te gebruiken. Knip en plak zoveel je wil! Leen artikelen of plaatjes om je eigen website of persbericht mee te verrijken.

Maak jullie eigen lokale variant van deze reader met voorbeelden uit de buurt, dat zou geweldig zijn. En het beste, want het lokale is wat mensen echt aanspreekt en in beweging kan zetten.

Tenslotte zou ik zeggen: Vraag gerust een kleine donatie voor dit boekje! Geld wat je goed gaat gebruiken om je TT-groep en je werk te steunen.

 

 

Hartelijke groet en een voorspoedige transitie,
Adri Ros

Download

PS: Zou je ook een dossier willen maken of artikelen voor deze website willen schrijven? Heel graag, hoe meer mensen een bijdrage leveren, hoe beter. Kijk hier voor meer info: TT Webmedia zoekt social reporter

PS2: TT-Groepen kunnen het TT Dossier in aanpasbaar Word-document hieronder aanvragen.

[contact-form][contact-field label=’Voor- achternaam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Telefoon’ type=’text’ required=’1’/][contact-field label=’Welke TT-groep?’ type=’text’/][/contact-form]

4 gedachten over “Eerste TT Dossier over Eetbare Stad”

  • Ja ik hoop ook meer van dit soort artikelen te lezen de komende tijd!
   zeker ook omdat ik zelf ook al locaal bezig ben met levend bouwen, permacultuur, urban gardening in Zwolle. Hoop ook dat er in toekomstige artikelen waardevolle tips staan die voor mij en anderen een leiddraad en inspiratie kan zijn bij het verder uitwerken of opzetten van projecten.

   Groene(eetbare) groet Michaël Hylkema

 1. Hartstikke goed! Zo’n dossier stemt voor mijn gevoel overeen met wat TT mensen willen: het samen doen. Toch blijft er dan het spanningsveld bestaan dat iemand bereid moet zijn om dat verzamelwerk te doen. Petje af dat jij dit nu gedaan hebt en daarmee zichtbaar maakt hoe dat kan.

  Hartegroet, Maria

 2. Met plezier deze bijdrage gelezen. Ja goed idee: Samenvatting Eetbare Stad.
  Als mensen mij vragen waar TT over gaat begin ik meestal te praten over Verbinding maken en Bewustwording, mensen enthousiasmeren en vanuit hun enthousiasme en/of passie hun eigen transitie te maken.

Reacties zijn gesloten.