Categorie: , ,

Nieuw leven voor Transition Town Assen

De eerste keer dat Anita Marskamp uit Assen over Transition Towns las, was in een nummer van het blad ‘Omslag’. “Ik vond het toen maar een jaren zeventig clubje”, vertelt ze. Later zag  ze een documentaire hierover in het televisieprogramma “Tegenlicht”. Toevallig kende zij enkele mensen die de ‘meetup’ hierover organiseerden in Assen, waarna zij zelf een bijeenkomst heeft georganiseerd. “Ik heb toen voorgesteld om Transition Towns nieuw leven in te blazen”.

Vervolgens heeft ze Paul Hendriks uit Olst uitgenodigd om te helpen. Hij heeft vorig jaar zomer een trainingsweekend in Assen georganiseerd in een soort buurthuis. Daar deden ongeveer 25 mensen aan mee. “Het was een heel afwisselend programma”, aldus Anita. “Paul kan het heel goed vertellen en hij weet je scherp te houden”.

“Wij zijn het praten beu, we willen echt wat gaan doen” zegt Anita.  “We hebben werk­groepjes  gevormd die met een aantal onderwerpen aan de slag gaan. Een daarvan is een soepcafé. In Olst is er ook al een. Daarmee willen we de voedselverspilling tegengaan. Het is ook een gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.” Er zijn inmiddels acht werkgroepjes ontstaan: het invoeren van een lokale munt, elektrische deelauto’s op wijkniveau, tiny houses,  permacultuur, energie, een autovrije zondag en een coöperatieve zorgverzekering. Werk genoeg dus!

“Via de social media nodigen we mensen uit om aan te haken bij een of meerdere groepen. Op deze wijze hoeven de mensen niet direct actief te zijn binnen de Transition Towns beweging, maar kunnen ze toch concreet iets voor de community betekenen. Dus bij de algemene vergaderingen hoeven ze niet aanwezig te zijn”, legt Anita uit. Er zijn op dit moment tien personen actief in Assen. De kerngroep bestaat uit vijf personen die Transition Towns in goede banen leiden. Zoiets als een stichting, maar niet met voor ieder vaststaande taken. “Het is allemaal positief en dat vind ik zo mooi”, besluit Anita.

Persoonlijke transitie

Door de training heeft Anita ook nog een eigen transitie doorgemaakt. “Eerst maakte ik het toilet nog schoon met chloor, dat moest anders vond ik, ook naar aanleiding van de hete zomer van vorig jaar.”. Ze had wel eens van een composttoilet gehoord, en stelde haar man voor om er zelf ook een te maken. Zijn eerste reactie was: “een wat?”, maar na week vond hij het goed. Ze kocht via internet het boek ‘Humanure handbook’ van de Amerikaan Joseph Jenkins (https://humanurehandbook.com), waarna zij en haar man er zelf een gebouwd hebben (zie foto). “Het gaat mij vooral om het nutriëntengebruik. We onttrekken zoveel aan de landbouwgrond, het holt achteruit, dat is heel zorgwekkend. De cirkel van ons voedsel sluiten we op dit moment niet.” Ze heeft een tuin en vier varkens. Die eten de reststromen (het wordt afval gebruikt ze niet meer) van een aantal huishoudens. Die krijgen er weer vlees voor terug en ze verkoopt ook vlees. En de mest van de varkens wordt ook weer op het land gebruikt. “Het levert vooral veel plezier op”, vindt Anita, “en dat is het belangrijkste”.

Transition Town Assen op social media:

Twitter: @Ttownassen

Facebook: Transitiontownassen