Categorie:

Nederlanders dik in de olie – Postfossiel.Nl

Hoeveel olie gebruikt de gemiddelde Nederlander?
En waar aan?

Als je er voor het gemak van uit gaat dat het olieverbruik in Nederland ook allemaal door ons gebruikt word, en je weet dat de BV Nederland 850.000 tot 865.000 vaten per dag gebruikt, we gemiddeld 75 jaar worden, en er 16,5 miljoenen zijn in Nederland, dan kom je uit op rond de 1435 vaten van 159 liter per Nederlander. Alles bij benadering, maar geeft een aardig beeld. Dat beeld ziet er zo uit.

Waar aan gebruiken we dat?

Dat is lastiger te berekenen omdat veel oliegebruik indirect is. Het zit in de plastic verpakking van dat broodje dat je net kocht op een tankstation, en de vrachtwagen die het broodje daar afleverde, en niet zozeer de benzine die je daar tankte. De cijfers over heel Nederland worden ook minder bruikbaar, omdat Nederland veel olieproducten exporteert in een groot deel van het transport aandeel omgezet wordt op Schiphol en de Rotterdamse haven.

Het zijn overigens zaken waar we allemaal economisch van profiteren.. De meeste olie wordt verbruikt aan  transport, zowel direct (onze eigen auto of een vliegreis) als indirect (al de goederen die voor ons vervoerd worden) en producten die we maken van olie.

De eigenlijke vraag is natuurlijk; hoe krijg je je olieverslaving omlaag. Een Finse film maker en zijn gezin probeerde dat, een jaar lang. En maakte er een bij vlagen hilarische film: A Year Without Oil

(bron: www.postfossiel.nl)