Categorie: , ,

Nationale Duurzame Huizen Route

Nationale Duurzame Huizen Route De Nationale Duurzame Huizen Route is een platform voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam wonen. Zij maken het meerdere keren per jaar  mogelijk om bij particulieren op bezoek te gaan om hun woning te bekijken en te horen wat zij hebben gedaan om hun woning duurzamer te maken.

Ook als je op zoek bent naar ervaringen met een monumentale woning, of een jaren dertig woning of een recentere woning, elke type is aanwezig op de website. Er zijn thema tours in het voorjaar en in het najaar is er de Nationale Duurzame Huizen Route. Zo ben je op 6 april welkom in Oirschot bij een woning met een hybride warmtepomp en op 13 april in Boxtel in een jaren 70 woning.

Meerhoven

In Meerhoven hebben diverse woningen al meerdere keren meegedaan. Zelf heb ik mijn woning nu al voor de vijfde keer opengesteld tijdens de Nationale Duurzame Huizen route. De eerste keren een paar jaar geleden kwamen er 1 of 2 bezoekers. Vorig najaar en afgelopen week tijdens de thematour waren er ongeveer 6 belangstellenden.

0-op-de-meter

Een 0-op-de-meter woning wekt net zoveel energie op als dat het verbruikt. De opwekking gebeurt vooral in de zomer, het verbruik in de winter.

Wij hebben sinds 2016 een 0-op-de-meter woning met zonnepanelen en een warmtepomp (geen gas of stadsverwarming). Omdat onze woning redelijk recent is (2001), hebben we niets met isolatie gedaan. Wel hebben we de nodige stappen gezet om ons elektriciteitsverbruik omlaag te brengen (denk aan vervangen van de mechanische ventilator, droger eruit, zuinige vaatwasser, bewust omgaan met de wasmachine, kort / weinig douchen, mechanische bel, voornamelijk led verlichting, koken met snelkookpan en hooimadam). Met drie personen verbruiken we nu  4.363 kWh waarvan 53% voor de warmtepomp en we wekken 5.527 kWh op.

Verloop van het bezoek

Op zo’n avond of ochtend ontvangen we onze bezoekers met koffie of thee. Daarna begin ik altijd met een Power Point presentatie waarin ik laat zien welke stappen we hebben gezet, waarom en wat de kosten waren. Meestal komen er leuke gesprekken op gang, ook tussen de deelnemers onderling. Daarna gaan we de binnen- en buitenunit van de warmtepomp bekijken en werpen nog een blik in de meterkast.

Duurzame Huizen Route 2019

Tijdens de Duurzame Huizen Route op zaterdag 2 en 9 november 2019 krijg je wederom de mogelijkheid om huiseigenaren persoonlijk te ontmoeten. In heel Nederland stelt een groot aantal huiseigenaren hun duurzame huis open. In een ongedwongen sfeer heb je alle tijd om vragen te stellen.

Wil je een woning bezoeken of zelf je woning openstellen, ga dan naar https://duurzamehuizenroute.nl/