Categorie: ,

Mooie presentaties op TransitieTech 2011

Transitie Conferentie Vr. 30-9: Symposium’Transitie Met Toekomst’ Za. 1-10: TransitieTech 2011 Zo. 2-10: Transition Town Treffen Inschrijving TT 2011 Vrijwilligers Informatie Praktische Info

Zaterdag 1 oktober


De tweede dag van de Transitie Conferentie, op zaterdag 1 oktober, heet TransitieTech 2011.  Met een breed spectrum aan praktijkvoorbeelden, demonstraties, presentaties en workshops op het gebied van zelfvoorziening en zelfredzaamheid anno 2011. Gekoppeld aan vragen als: ‘Hoe word je zelf en hoe word je buurt meer zelfvoorzienend? Wat komt daarbij kijken en hoe doe je dat dan? Welke vaardigheden en technieken kunnen we daarvoor gaan gebruiken?’

We proberen een breed beeld te schetsen van de mogelijkheden die nu al voorhanden zijn. Op vele gebied: van hernieuwbare energie tot aan lokale voedselvoorziening, van moderne ambachten tot aan regionale geldsystemen. Inspirerend tot duurzaam, energie-arm en verantwoordelijk gedrag, toont het daadwerkelijke antwoorden op de vele brandende vragen over de komende transitie en de noodzaak tot meer zelfvoorziening en zelfredzaamheid.

Rentevrij geld voor duurzame regio’s

Presentatie door Georges Plat

Lezing over een manier om geld duurzaam door de regionale economie te laten stromen.

Na een overzicht van voorafgaande monetaire initiatieven elders volgt een logische stap voorwaarts naar een systeem dat de geldcirculatie afstemt op serieuze behoeftes in de samenleving. Twee initiatiefnemers van DUIF.NU vertellen over de ontwerpkeuzes van dit nieuwe geldsysteem. Een verfrissend samenhangend verhaal over een systeem waarmee andere organisaties relatief eenvoudig zelf eigen geld in circulatie kunnen brengen. Geld dat ook echt gebruikt wordt door de bedrijven die de regio nodig heeft om economisch gezond te blijven.

Het DUIF-systeem ondersteunt bedrijven om duurzaam te ondernemen, rekent af met harde concurrentie om schaars geld en moedigt juist aan samen te werken. Samenwerking waarmee we als regionaal samenhangend geheel de concurrentiepositie in de opgeblazen wereldeconomie kunnen herstellen. Deze keer geen doorwrongen analyse over de gruwelijkheid van rente maar een sluitend antwoord op de uitdagingen van de hedendaagse economie.

Terra Preta – Zwarte Aarde

Presentatie door Catharina de Bruin en Henk Ploeger.

De presentatie over Terra Preta is een verdiepingsonderwerp voor permaculturisten en andere belangstellenden. Terra Preta, ofwel Zwarte Aarde is een heel oud verhaal over vruchtbaar maken van aarde zonder kunstmest. Wat we gaan vertellen is niets nieuws onder de zon. Wel met een praktische insteek een handleiding om zelf in je eigen tuin CO2 te reduceren, tegelijkertijd meehelpen aan het helen van Moeder Aarde, en er vruchtbare aarde aan overhouden. Catharina geeft een stukje inleiding, wat en waarom over Terra Preta. Henk vertelt over de chemische processen.

Helend bouwen

Presentatie door Huub van Laarhoven

Vanuit de ervaringen in mijn leven en in mijn bouwpraktijk, heb ik ontdekt dat architectuur meer is dan stenen stapelen en geld verdienen. Middels de vormgeving kan er een energie ontstaan die de gebruiker van het gebouw in contact brengt met zijn / haar ware zijn en daardoor een helende werking heeft op die gebruiker.

Een optimale relatie met de natuur, toepassen van natuurlijke materialen, zelfvoorziend bouwen, kleurgebruik, geuren, daglicht en zontoetreding en het werken met gelijkgestemde partners, ondersteunen de helende werking.