Categorie: , ,

Moeders Moestuin begon met een droom…

Transition Towns Zeist creëert op dit moment een ontmoetingsplek en eetbare permacultuur tuin bij verzorgingstehuis de Amandelhof. Hierin komen het telen van voedsel in je eigen tuin en hartverwarmende ontmoetingen tussen jong & oud samen. Er wordt een documentaire over gemaakt en het project is voorgedragen voor de Groen & Doen prijs. Help ze mee als je wilt en klik op: http://www.groenendoen.nu/initiatief/moeders-moestuin/ Even naar beneden scrollen en op groene knop met daar op STEMMEN drukken. Kartrekker Nicole Recourt schreef een persoonlijk en wonderlijk verhaal over het ontstaan van Moeders Moestuin.

Nicole had een droom…

Het begon allemaal met een droom, na het zien van een geweldige film ‘A farm for the future‘, waarin de documentaire maakster terug keert naar de boerderij van haar vader. Ziet hoe alles in onze samenleving en ook op haar boerderij afhankelijk is van het gebruik van aardolie, waarvan de voorraad over de piek heen is en ze gaat op zoek naar oplossingen. Ze bezoekt o.a. een eetbaar bos….

Eetbaar bos in Zeist


Een eetbaar bos in Zeist, waar mensen elkaar ontmoeten, jong en oud, waar je van alles kunt smullen van bomen, struiken en planten, waar kinderen weer deelgenoot van de natuur kunnen zijn, waar kennis gedeeld wordt, waar een gezamenlijke moestuin zou komen voor de omwonenden. Dat zou fantastisch zijn!….

Achter mijn huis, ligt een prachtig park. De eigenaar zag mijn droom wel zitten en ik kreeg toestemming dit jaar van start te gaan..Waren het niet dat er tegelijkertijd een verzoek voor een biologische wijngaard kwam, waar de eigenaar zich meer in kon vinden..Mijn idee was op deze plek niet meer uitvoerbaar en ik was weer even terug bij af…

Ik had mij inmiddels verbonden met Transition Towns. Zij willen golven van kleinschalige, sociale en betaalbare oplossingen veroorzaken, en zo de omschakeling naar een volledig duurzame wereld versnellen. Zij geven mensen de kans om bij te dragen en deel te worden aan de omslag naar een mooie, gezonde en gelukkige wereld. Dit sprak mij aan…

Moeders Moestuin Café

Ik zag dat ik kleinschalig verder moest gaan en bedacht het volgende moment Moeders Moestuin Café in onze eigen voortuin. De hele zomer lang verwelkomde ik moeders met en zonder kinderen…Vertelde over mijn dromen. Creëerde een eigen netwerk en legde een Perma cultuur proeftuin aan, waarin ik vertelde over mijn werkwijze en de soorten meerjarige planten die ik daar liet groeien….

Ik lichte de lokale krant in en zij schreven een sprankelend artikel, waarna ik werd uitgenodigd door de Milieudienst om mee te doen aan de Landelijke week van de Duurzame Smaak. Tijdens een informatie bijeenkomst werd er verteld dat verzorgingshuis de Amandelhof wel open stond voor een moestuin en laat dit nu net aan het park grenzen, waar geen mogelijkheden meer waren voor het eetbare plan….

De volgende dag op de fiets er naar toe en het werd een enthousiaste uitwisseling tussen de activiteiten coördinatrice en mij, wat resulteerde in de aanleg van een buurt moestuin en maandelijkse bijeenkomsten van Transition Town Zeist voor omwonende en bewoners van het verzorgingshuis…

Voor en door Mensen…Voor iedereen…

Langzaam aan groeit het enthousiasme…

Mag ik samen werken met zeer bevlogen en inspirerende mensen…

Leer ik iedere dag en dienen zich iedere dag weer nieuwe mogelijkheden aan, die bijdragen tot een leukere samenleving voor ons allemaal!!

 

Met grote dank aan en respect voor Nicole Recourt

4 gedachten over “Moeders Moestuin begon met een droom…”

 1. Wat een fantastisch idee, hier wordt ik helemaal warm van. Ik den k dat het voor de bewoners van de Amandelhof ook een prachtig afleiding is en waarschijnlijk zijn er ook wel bewoners, die er aan willen en kunnen deelnemen. Nicole ik wens je heel veel sukses

 2. lieve schatten,
  In heel Nederland zijn honderden aanvragen gedaan voor een bijdrage van Groen & Doen. Veel meer dan er ooit beloond kunnen worden. En velen zijn het gewoon wel waard. Waarom, met alle respect, wordt dit project gepromoot door TT Nederland boven alle andere projecten? Laat liever zien dat Groen en doen een druppel op de gloeiende plaat is. hartelijke groet. Truus Boerma

  • Dag Truus, dit project wordt mede door Transition Town Zeist gedaan en daarom steunen wij hun als zij daarom vragen. Ik weet niet wat je precies wilt zeggen met dat Groen en Doen een druppel op een gloeiende plaat is.

   • beste Ardi,
    Ik moest even een nachtje slapen over je vraag. Wat bezielt mij, waarom ben ik zo negatief? Ten eerste: beetje moe, een herfstdip? Ten tweede: er komen de laatste tijd zoveel prijsvragen voorbij, dan kan je met je clubje een bedrag binnenhalen, als er maar genoeg anderen op je stemmen. Het lijkt wel een Idolscircus. Je wordt lekker gemaakt en puntje bij paaltje kan er maar een beperkt aantal kandidaten winnen. Dat bedoel ik met druppel en plaat: overheid en fondsen maken goede sier met de groene trend. Wij werken ons een slag in de rondte, zij hebben een leuk feestje en publiciteit en wij hebben het nakijken. Nogmaals, ik wens Moeders Moestuin het allerbeste, want het is een hartverwarmend project en knap gedaan en alles. Maar van mij mag Transition Towen alle aanvragers in het zonnetje zetten.
    hartelijke groet, Truus

Reacties zijn gesloten.