Categorie:

Mijn werk als TT trainer

Tara Notenbomer

Tara Notenbomer – Toen ik in 2009 betrokken raakte bij TT Deventer had ik geen idee waar dat allemaal toe zou leiden. Ik was erg gegrepen door het hele TT concept. Er komen veel dingen in samen waar ik al heel lang in geloofde en ik ging er dan ook helemaal voor. Ik was vooral actief in de werkgroep Eetbare Stad, maar draaide daarnaast mee in de kerngroep, bij Hart&Ziel en in de filmavonden in Deventer. Ik volgde de basistraining en de sprekerstraining en ging een dag per week op het TT kantoor in Deventer werken. Daar werkte ik veel samen met Paul Hendriksen, TT’er van het eerste uur.

Toen hij me vroeg om mee te doen met TT Overijssel begon een vruchtbare samenwerking waarin we in de provincie de boer op gingen met TT. Van het één kwam het ander: Paul droeg me bij TT Nederland voor als trainer en daar werd ja op gezegd. In november 2011 volgde ik de trainers training van Transition Network, een intensieve maar ook erg leuke en inspirerende vijfdaagse met deelnemers uit heel Europa. Ik ‘slaagde’ als trainer, en vanaf dat moment ging ik meedraaien in de trainerspool van TT Nederland.

Gedreven mensen met een klap van de transitiemolen

Ik vind het trainingswerk uitdagend en creatief. Het is erg leuk om telkens in weer een nieuwe groep mensen te zijn die warm lopen voor transitie en daar allerlei goede en creatieve ideeën voor hebben. Of daar juist naar op zoek zijn. Ik ervaar iedere training als een warme uitwisseling tussen gedreven mensen die een klap van de transitiemolen hebben gehad.

De basistraining ‘Zaaien’, die we een paar keer per jaar geven, is ontwikkeld in Engeland en wordt in deze vorm over de hele wereld gegeven, met hier en daar wat aanpassingen. Het leuke van deze training vind ik de herhaling, het geoefend raken en kunnen groeien in mijn rol. En de ervaring dat elke training ondanks de vaste inhoud weer anders is, vooral dankzij de deelnemers. Van alle andere trainingen en workshops vind ik juist weer leuk dat er geen vast format voor is: we ontwikkelen het aanbod op grond van de vraag. Een workshop voor een startend TT initiatief dat worstelt met communicatie en rolverdeling, ziet er heel anders uit dan een workshop voor ambtenaren van een gemeente die meer faciliterend wil gaan werken.

Ook de vervolgtraining ‘Bloeien’, die we vanaf dit najaar gaan geven, is afgestemd op de vragen en wensen van de deelnemers en zal er dus elke keer anders uit zien. Het is vraaggestuurd werken en dat is een erg creatief proces. Niet alleen trek je steeds weer andere dingen uit je rugzak te voorschijn, je stopt er ook voortdurend nieuwe dingen in. Daarbij hebben we als trainers verschillende rugzakken, waardoor we elkaar mooi kunnen aanvullen. Bovendien levert het overleg met degenen die een vraag bij ons neerleggen vaak nieuwe input en inspiratie op.

Hoe houd ik alle ballen in de lucht?

Ik doe dit alles naast mijn andere werk en dat is soms lastig: ik heb veel ballen in de lucht en ben nog steeds aan het uitvinden hoe ik die daar kan houden. Aan de andere kant ervaar ik het als een voordeel dat ik niet hoef te leven van mijn werk voor TT alleen, dat zou er een onaangename druk op zetten. Wie nieuwsgierig is naar wat ik nog meer doe verwijs ik met enige trots naar mijn spiksplinternieuwe website: www.taranotenbomer.nl.

We zijn bezig een derde trainer aan te trekken, want onze vorige collega Selma is geëmigreerd en met ons tweeën is het team wel erg klein en kwetsbaar. Ook is de input en creativiteit van een derde persoon zeer welkom. En tenslotte neemt de vraag naar trainingen en workshops toe, en dat is natuurlijk mooi. Het betekent dat er veel gaande is in transitieland en daar word ik heel blij van.

 

Tara Notenbomer
Eefde 2-10-2013

Meer over trainingen in