Categorie:

Marjan Minnesma met Urgenda in transitie

Geheel onverwacht (want ze kwam van buiten de organisatie) stond de jonge Minnesma in 1998 als campagnedirecteur aan het hoofd van alle inhoudelijke afdelingen van Greenpeace. Inmiddels vindt ze de vechtersmentaliteit van de milieuclub niet meer bij zichzelf passen. ‘Ik ben een verbinder, een verleider,’ zegt ze in een interview in Trouw ter gelegenheid van haar eerste plaats in De Duurzame 100. Sinds 2007 is Minnesma directeur van Urgenda, een stichting die Nederland van onderop en vanuit het bedrijfsleven wil verduurzamen.

Om te bewijzen dat je in korte tijd veel gedaan kunt krijgen besloot Minnesma in 2011 de actie ‘Wij willen zon’ op te zetten. Binnen vijf maanden beloofde ze 50.000 zonnepanelen te verkopen aan particulieren, scholen, bedrijven en kerken. Iedereen vroeg zich af of dat niet wat té ambitieus was. Maar Minnesma kon niet meer terug, ze had de panelen al besteld in China. Het plan doorzetten dus. Vervolgens heeft ze voldoende particulieren gevonden die het bedrag van de zonnepanelen van tevoren betaalden – dus zonder krediet van de bank en zonder subsidie. Hoe krijgt ze al die mensen zo ver dat ze een duurzaam project starten? ‘Ik denk door heel benaderbaar te zijn en met iedereen te praten, van hoog tot laag.’ Ook haar moeder is inmiddels enthousiast over zonnepanelen.

Volgens Minnesma heeft het energieakkoord van 2013  er alleen maar voor gezorgd dat er een slap compromis is gekomen. “Sommigen zeggen dat het beter is een klein stapje te zetten dan helemaal geen een. Maar als je niets hebt, kun je ook meer druk op de ketel zetten. Nu gaan we al polderend het ravijn in.”