Zelf bier brouwen of voedsel inblikken? Zonnepanelen of een windturbine in elkaar knutselen? Een fietskar monteren, een aarden huis bouwen of zelf bakstenen bakken? Koken en voedsel bewaren zonder elektriciteit? Wat je ook zelf wil maken, de handleiding ervoor staat op het internet. Met de zomer als de ideale klustijd voor de deur, een overzicht uit Low Tech Magazine: Maak alles zelf: handleidingen en instructies voor lowtech doe-het-zelvers
Lowtech Magazine is een weblog van Kris De Decker, waarin hij al sinds september 2007 een onderzoeksjournalistiek bedrijft over milieu, energie en technologie. Het magazine stelt zich vragen bij het blind geloof in vooruitgang en hoogtechnologische oplossingen. Kris kijkt vaak terug in de geschiedenis van technologie en traditionele kennis en duikt daar schatten aan nuttige voorbeelden op. Zijn artikelen passen vaak uitstekend bij de aanpak van Transition Towns.
De bibliotheek van Practical Action
De vanuit het Verenigd Koninkrijk opererende organisatie Practical Action heeft zich als doel gesteld de levensomstandigheden te verbeteren in ontwikkelingslanden. Dat doet ze door het opzetten van projecten in Latijns-Amerika, Zuid-Azië en Afrika, en door het aanbieden van een online catalogus met technische handleidingen. De organisatie opereert al sinds 1966 (weliswaar onder een andere naam) en is geïnspireerd door het werk van E.F. Schumacher, de peetvader van de lowtech (als je z’n boeken kan vinden: lezen!).
Hieronder volgt een overzicht van de (voor ons) interessante handleidingen. Sommige documenten geven een eerder algemeen overzicht van een onderwerp, anderen bevatten specifieke instructies:
Energie
Praktische informatie over zonne-energie (fotovoltaïsche panelen, zonnecollectoren, solar cookers, passiefhuizen, drogen van voedsel), windenergie (verschillende documenten over kleine windturbines), waterkracht, verwarmingstoestellen en brandstoffen en motoren. Verder ook methodes voor het koelen van voedsel zonder elektriciteit, het recycleren van batterijen en een overzicht van de mogelijkheden van lowtech verlichting.
Bouwen
Handleidingen voor de constructie van een aarden huis, het bouwen met steen en het construeren van stenen bogen, de productie en het gebruik van leem en cement, en het maken van bakstenen en dakpannen.
Producten
Instructies voor het maken van kaarsen, papier, zeep en verfborstels. Zie https://answers.practicalaction.org/our-resources/community/manufacturing,-handicraft-and-process-6
Voeding en landbouw
Naast de voor de hand liggende onderwerpen zoals het opvangen van regenwater en het maken van compost vind je handleidingen voor het houden van bijen, het kweken van een hele reeks kruiden en paddestoelen, en het opzetten van een kleinschalige aquacultuur. Er zijn gidsen voor het zelf maken van kaas, boter, roomijs, yoghurt, confituur, tofu, olie, snacks en dranken. Interessant zijn ook de vele lowtech technieken voor het bewaren van allerlei voedingswaren. Wie over een lapje grond beschikt vindt ook alle tekeningen voor het ontwerpen van een ploeg.
Transport
Fietsen en fietskarren, plannen voor een boot of (waarom niet) een ezelskar.
Meer online handleidingen
Andere interessante sites met veel doe-het-zelf informatie zijn Appropedia, Howtopedia en Open Source Ecology – allemaal wiki’s die zich specialiseren in lowtech en waar iedereen aan kan meewerken. Interessant is ook Trashwiki, waar je informatie vindt over het maken van waardevolle zaken uit afvalproducten. Het Centre for Alternative Technology heeft ook veel handleidingen, maar die zijn meestal niet gratis. De 12 Ambachten in Nederland biedt een deel van haar praktische kennis online aan in de rubriek “Beter 1x zien dan 1000x horen”. Zelfvoorzienend leven biedt links naar Nederlandstalig materiaal online.
Doe-het-zelf op Lowtech Magazine:
- Bouw een energiefiets of fietsmachine
- Bouw je eigen lowtech verticale boerderij
- Breimachine op windkracht: en 4 andere doe-het-zelf projecten
- Maak alles samen: open modulaire hardware
- Een lowtech koelkast voor groenten en fruit
- Houtgasauto’s: rijden op brandhout
- Weg met het gazon: prairietuinen, puintuinen, regentuinen en beestentorens
- Het museum voor de oudere technieken: handwerktuigen
- Bouw een earthship: als het mag
- Tegels als een alternatief voor staal: het tamboerijngewelf
- De microwindturbines van de toekomst?
- Lowtech fotografie: bouw een gaatjescamera
- Bouw een ecologisch dorp: de plannen staan op het internet
- UNESCO lanceert online database voor traditionele technologie
- Hakhout en knotbomen