Categorie: ,

Maak Alles Samen met Open Modulaire Hardware

Teruggrijpen naar traditionele ambachten is één manier om de wegwerpmaatschappij om te wentelen naar een duurzame. Kris De Decker bespreekt op zijn fantastische webblog Low Tech Magazine, een parallelle mogelijkheid: het ontwikkelen van modulaire gebruiksvoorwerpen.

OpenStructures (OS) is een experimenteel project dat vijf jaar geleden werd opgestart door Thomas Lommée. Hij combineerde een modulair constructiemodel zoals dat we vast nog wel kennen uit onze kindertijd: LEGO (op de markt sinds 1947) en Meccano (op de markt sinds 1902) met de collaboratieve kracht van Open Source Software zoals Wikipedia of Linux.

Democratisch, duurzaam en betaalbaar

Het doel is een open modulair bouwsysteem gericht op het hergebruik van onderdelen, dat duurzaam en ook democratisch is. Dat betekent dat iedereen onderdelen kan ontwerpen, zolang ze maar compatibel zijn met de al bestaande onderdelen. Dezelfde benadering die al enige tijd met veel succes wordt toegepast in ‘open’ software, zoals FireFox (browser), WordPress (waarop alle TT-websites werken), Wikipedia of Linux  (besturingssysteem). Anders gezegd: OpenStructures is te vergelijken met een LEGO of Meccano waarvoor iedereen bouwstenen mag ontwerpen. En net als bij open software kunnen die onderdelen door andere ontwerpers kritisch worden bekeken, aangepast, verder ontwikkeld en op verschillende manieren gecombineerd.

Het grootste voordeel van een open modulair systeem is dat er veel meer kan worden bereikt en dat er veel sneller kan worden geïnnoveerd. Zo heeft Wikipedia in slechts tien jaar tijd de Encyclopedia Britannica (een ‘gesloten’ encyclopedie) vrijwel geheel overbodig gemaakt. Daarnaast zorgt het model ook voor een grote diversiteit. Zo zijn er honderden verschillende versies van Linux en het Wikipedia-sjabloon wordt ook voor duizenden andere informatieve projecten gebruikt.

Dezelfde voordelen zijn ook te verwachten als een open modulair systeem wordt toegepast op fysieke objecten. In het geval van objecten biedt een open modulair systeem nog een bijkomend voordeel dat erg belangrijk is. Het stimuleert hergebruik van fysieke onderdelen en componenten, en is daarom een duurzaam alternatief voor de productie van gebruiksgoederen.

Lees verder >> Maak Alles Samen met Open Modulaire Hardware…