Een bloemlezing van lokale activiteiten (2011)

Zomaar een periode uit het bestaan van TT in Nederland; zomaar een greep uit de honderden activiteiten en projecten die gaandeweg overal in het land door TT-groepen worden neergezet…

Apeldoorn

Onder grote belangstelling van publiek én media is op zondag 6 maart Repair Café Apeldoorn van start gegaan. Vele tientallen Apeldoorners kwamen met kapotte spullen opdagen. Na het succes van het eerste Repair Café werd op 14 mei een tweede gehouden bij Foenix Kringloop. Wederom kon er gewerkt worden aan kapotte kleding, fietsen en klein elektrische apparaten. Vooral de elektromonteurs kregen veel defecte apparaten aangeboden, waarvan de meeste met succes gerepareerd konden worden.

Breda

Op 21 mei deelden TT Breda, Groen Links Breda en Breda DuurSaam gezamenlijk honderden gratis plantjes uit aan het verraste winkelpubliek in de binnenstad van Breda. Deze actie was bedoeld om de biodiversiteit onder de aandacht te brengen én te stimuleren met planten die in deze streek thuishoren:

Castricum

Op woensdagavond 29 juni hield TT Castricum haar derde filmavond. Het thema was ”verspilling” en zo´n twintig mensen kwamen in de bibliotheek kijken naar de film “The story of stuff”. Een rondje langs alle aanwezigen maakte duidelijk dat men graag verder wil. De aanpak van een brainstorm sessie met elkaar sprak iedereen erg aan.

Delft-Pijnacker

Na maanden van voorbereiding is buurtmoestuin Wippolder geopend. Er is een bewonersbijeenkomst georganiseerd en hier werd het idee positief ontvangen. Gezamenlijk is een lokatie gekozen en iedereen was zo enthousiast dat er besloten is om op tweede Paasdag de buurtmoestuin symbolisch te openen met het planten van een appelboom.

Diemen

Dit voorjaar met de buurt de werkelijk prachtige buurtmoestuin ‘Prinses op de erwt’ ingericht. Met een kruidenspiraal, bonen-wigwam en zelfs een gereedschapschuurtje. De paashaas komt er graag. Een hele mooie website informeert de buurt en elkaar over de voortgang.

Deventer

 

Eetbare Stad Deventer start de ETA oftewel de ‘Eetbare Tuin Actie’: Een groep vrijwilligers komt gratis bij mensen thuis helpen bij de ‘Make-over’ van tuin of balkon volgens de principes van de permacultuur. Om in aanmerking te komen voor deze hulp wordt men gevraagd om eerst zelf twee keer bij een andere Eetbare Tuin Actie te helpen. Heel slim en eerlijk principe, eentje om te onthouden!

Vanaf half maart verschenen de eerste zonnepanelen van project Zonnehoven en op 1 juli moeten de 78 bewoners ruim 800 panelen op hun daken hebben liggen. Historisch! Op 14 en 15 mei hield Zonnehoven op acht plaatsen een Open Huis. Het publiek kon ter plekke zien hoe het is om zonnepanelen te krijgen op woonhuizen, een biologische boerderij en een graan malende windmolen.

Dordrecht

Daar wil men samen met de IVN het autarkisch eiland ‘De Kleine Rug’ realiseren. Die moet los van het grid kunnen bestaan: door zelf energie op te wekken met wind, water en zon, door te bouwen met duurzame materialen en een zo laag mogelijk energie verbruik te realiseren. Dit voorjaar wordt een buitenkeuken gebouwd van strobalen op het eilandje. Het project krijgt een educatief karakter om de groepen die het eiland bezoeken een idee te geven wat autarkie is.

Eindhoven

De opening van het eetbaar plantsoen op basis van permacultuur in de Eindhovense wijk Geestenberg op 9 april 2011. Het eetbaar plantsoen is tot stand gekomen door samenwerking van buurtbewoners:

 

Transition Town Eindhoven houdt van lokaal, duurzaam en gezond eten, dus organiseren ze regelmatig een duurzaam diner in een lokaal restaurant. Dat werkt als volgt: Ze bellen een aantal restaurants op en leggen hun bedoeling uit. Als het lukt wordt het restaurant uitgenodigd om tijdens het diner te komen vertellen hoe het was om alles biologische en lokaal in te kopen en te bereiden. Hoe leuk kan je actie voeren :-) !

Groningen

Een van de eerste officiële transitiesteden in ons land. Op Hemelvaartsdag had hier het Repair Café met 60 bezoekers een vliegende start – wauw!

TT werkt mee aan de stadgroninger coöperatieve vereniging Grunneger Power voor duurzame energie met inmiddels 400 leden! Eén van hun acties is de introductie van een aantrekkelijk aanbod voor zonnepanelen.

De bouwpoot van TTG, stichting Klimaatneutraal Bouwen, werkt aan een plan voor centraal wonen in een buitenwijk van Groningen en aan het klimaatneutraal maken van appartementencomplexde ‘Zwarte doos’ aan de Eendrachtskade. Enorm!

Haarlem

Elke eerste koopzondag van de maand heeft Transition Town Haarlem een weggeefwinkel op de Grote Markt. Hier kun je spullen brengen en je kunt ze er halen en dat is dan allemaal gratis.

Heuvelrug

Laten in een workshop zien wat je met de pootaardappel kan doen. De Hart en Ziel groep is opvallend aanwezig met een ‘Introductiemiddag Verbindende Communicatie’ en workshop ’empathisch luisteren’.

Op de jaarmarkt lanceerde De Bilt (TTDe Bilt) haar regentonnen-project. Met een presentatie van waterbesparende artikelen, die TT De Bilt zelf in voorraad wil nemen en aan de burgers gaat uitleveren. Mensen waren erg enthousiast en waarschijnlijk kunnen ze de eerste pallet regentonnen gaan bestellen en distribueren.

Houten

Hebben dit voorjaar de Vereniging Ecowijk Houten opgericht. Een appelboomgaard adoptie door een groep bewoners. Men leert de appelboompjes zelf snoeien zodat ze weer tot bloei komen voor een lekker volle oogst. In de video zie je in het leven van de oud-tuinder de teloorgang van de hoogstamteelt.

Nijmegen

Hier gebeurd veel, het meest sensationeel is de ontwikkeling van lokaal geld: de Bataaf. Een rentevrije lokale munt voor het Rijk van Nijmegen, wat in 2012 in omloop moet komen. Een ontwerpwedstrijd voor de biljetten is gaande, naast veel werk achter de schermen. Wij kijken vol verwachting hoe dit zich ontwikkeld ;-)

Parkstad Limburg

Repair Café Gered Goed heeft op vrijdag 3 juni het zogeheten Groen Lintje 2011 ontvangen: een onderscheiding voor mensen of organisaties die zich opmerkelijk inzetten voor natuur en milieu. Van harte gefeliciteerd!

In de Limburger staat een leuk stukje over de moestuinen die gecreëerd zijn volgens het model van Transition Town

Rotterdam

Stadslandbouw heeft met inmiddels acht (!) grote buurtmoestuinen een prominente plaats in Transition Town Rotterdam. Er zijn ruim tien organisaties bij betrokken.

De website is opvallend groot met onder andere een Forum.

Tilburg

Transition Town Tilburg stelde een lijst samen met groene plannen voor de Spoorzone. Op een open dag over dit onderwerp zette TTT een glazen pot neer: Vijfenvijftig bezoekers hebben de enquête top 3 ingevuld en 141 keer een voorkeur aangegeven. Opmerkelijk was dat eetbaar plantsoen de meeste eerste stemmen behaalden, echter de meeste stemmen gingen naar het groene plan ‘De Streekmarkt’ en een goede derde werd Goei Eete met een afhaalpunt in de Spoorzone.

Op 20 maart werd een modeshow met tweedehandskleding gehouden: “Dat je zowel stijlvol als duurzaam door het leven kunt gaan, bewijst deze modeshow. Alle modellen zijn aangekleed voor +/- €5,- met kleding van Tilburgse tweedehands winkels…”

Utrecht

Pluk de stad is een website met een interactieve Google-kaart van alle eetbare natuur in de stad. Men biedt het model nu heel Nederland aan: Dus wil je in jouw stad ook duizenden plukplekken in kaart brengen? Neem dan contact op met Elma Roelvink: info@plukdestad.nl

Zutphen

Campagne Zutphen Bijenstad: Alle bee(s)tjes helpen. Onder dit motto is op Koninginnedag op de vrijmarkt de verkoop van zaad voor bijvriendelijke tuinen gestart. Vorig jaar werden ruim 1.000 zakjes zaad verkocht en won TT Zutphen de stadsprijs met hun Bijenlint.

Het is zover: de zonnepanelen voor de Solarblitz 2011 zijn gearriveerd! Mei-Juni gaan dertien zelfinstallatiegroepen bij elkaar het dak op voor de installatie. De coöperatieve Zutphense Energie Transitie (ZET) heeft inmiddels zo’n 150 aanmeldingen als aspirant lid.