In het laatst online TT Treffen voor de zomerstop hadden we afgelopen 5 juli twee zeer interessante sprekers: Mena Leila Kilani (SDG Nederland) en Jan Juffermans (Footprint Justice).
In deze reeks online TT Treffens proberen we telkens de vertaalslag te maken van mondiaal of nationaal naar de lokale activiteiten. Daarvoor waren de thema’s van de bijeenkomst zeer geschikt. Want wat kun je lokaal doen met die grote thema’s als “Sustainable Development Goals” (SDG) van de VN, of de Ecologische Voetafdruk? Dat is nog best veel, maar eerst gaven Jan en Mena een korte presentatie om een beeld te geven wat Footprint Justice en SDG’s eigenlijk zijn.
Footprint Justice
We startten de avond met een presentatie van Jan Juffermans over Footprint Justice. Jan is al vele jaren actief rondom een duurzame en solidaire economie en de ecologische voetafdruk. De urgentie van een eerlijke (rechtvaardige) verdeling van alle hulpbronnen op Aarde werd in de loop van de presentatie duidelijk. Ook blijkt dit jaar écht kans op doorbraken te bieden om meer landen te scharen achter de Footprint Justice: “A Fair Earth Share is a Human Right, for present and future generations”.
De presentatie van Jan kun je hier downloaden: 2021 Footprint Justice.
Sustainable Development Goals
Mena Leila Kilani werkt als projectmanager Brede Beweging voor SDG Nederland en zij gaf een presentatie over de SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen in het Nederlands) die in 2015 zijn afgesproken door de 193 landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. Kijk op de website van SDG Nederland en de SDG Action days.
De presentatie van Mena kun je hier downloaden: Presentatie- SDG doe mee
In gesprek ontstaat het idee voor een Stappenplan
Er is een grote samenhang tussen lokale acties en mondiale impact. Uiteindelijk bestaat de wereld uit heel veel lokale gemeenschappen! De vraag is dan ook niet óf we impact hebben, maar vooral hoe we dat samen kunnen organiseren. Welke dingen kun je zoal doen? Er is een aantal stappen dat je lokaal alvast kunt zetten:
- Ontwikkel lokaal kennis en inzicht. We hebben onder het kopje TT ingrediënten veel informatie. Er zijn ook verschillende organisaties die kennis en inzicht bieden, zoals het Platform voor Duurzame en Solidaire Economie, de website van De Grote Transitie, SDG Nederland, De TransitieMotor, Our New Economy, DRIFT, de Ella Vogelaar Academie voor gemeenschapskracht. Kijk je liever video, dan is er bijvoorbeeld Maatschap&Wij of De Happy Activist. We hebben vanuit Transitie Nederland ook het plan opgestart om een Transitie Academie op te zetten waar je cursussen zou kunnen volgen vanuit de TT filosofie.
Weet wat jouw impact is. Je kunt zelf jouw ecologische voetafdruk in kaart brengen op deze website, of je kunt jouw (verborgen) impact meten op deze website van Babette Porcelijn.
- Help anderen kennis en inzicht te ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld in jouw omgeving kijken of er projecten op scholen zijn. Of je organiseert op de school van jouw kinderen een bezoek van de SDG schoolbus via Drive to Connect. Bij Our New Economy wordt gewerkt aan lessen voor het voortgezet onderwijs. Ook de Dag van de Duurzaamheid heeft een speciale site voor onderwijs. En de Ella Vogelaar Academie heeft trainingen en cursussen voor actieve mensen binnen de beweging: actieve bewoners.
- Kom in actie. Mena verwijst hiervoor naar de landkaart van SDG Nederland, waarop veel lokale acties zichtbaar zijn. Ben je ook te porren voor een (vreedzame) protestactie, dan kun je kijken naar de site van XR. De belangrijkste acties die jij kunt doen, zijn bij jouw in de buurt. Je kunt het gesprek aangaan met buren om te kijken of ze interesse hebben in een buurtmoestuin, in autodelen, in een gezamenlijke actie voor zonnepanelen, en wat al niet meer. Of kruip in de rol van een kritische consument en vraag bedrijven hoe zij bijdragen aan positieve impact. Hoe meer mensen die vraag stellen, hoe sneller organisaties een omslag maken. Of kruip in de rol van een kritische deelnemer van de democratie en vraag raadsleden van jouw gemeente naar de oplossingen die zij hebben voor de uitdagingen op gebied van klimaat, biodiversiteit, economische gelijkheid enzovoort. Er zijn zelf voorbeeld moties beschikbaar; die kunnen misschien zó naar jouw gemeente.
- Begrijp de rol van TT. Start ook een lokaal transitie initiatief en zet jouw buurt op de kaart. Hier komen we na de zomer op terug: een transitie initiatief is méér dan het geheel van alle initiatieven in de buurt.
Je kunt ook het stappenplan van SDG Nederland erbij pakken dat Mena speciaal n.a.v. deze bijeenkomst heeft opgesteld: Stappenplan Lokale SDG-impact.
SDG’s in beeld
Een korte video over de 17 Sustainable Development Goals.