Categorie: , , ,

Hitte en stroomuitval tonen kwetsbaarheid USA

De afgelopen weken heeft zich een natuurramp voltrokken in de Verenigde Staten. De ene na de andere hittegolf treft Amerika. Op 29 juni raasden onweer- en hagelstormen over het midden-Oosten van de VS en veroorzaakten een enorme stroomstoring die 2 miljoen mensen trof. De temperaturen in het gebied waren die dagen opgelopen tot boven de 40 graden Celsius. De gouverneurs van Virginia, West Virginia en Ohio riepen de noodtoestand uit.

Er vielen meer dan twintig doden en miljoenen mensen zaten vast in de hitte, omdat ze geen airconditioning of een andere vorm van verkoeling meer hadden. Terwijl hun diepvriesvoedsel langzaam in één vieze brij veranderde werden sommige mensen zich bewust van lessen die we maar beter allemaal ter harte kunnen nemen.

Hittegolven verwijzen steeds duidelijker naar klimaatverandering


Het noodweer op 29 juni is deel van het weerpatroon rond de ergste hittegolven die de USA meer dan zes weken teisteren. Juli vestigde een nieuw record met temperaturen van 3,3 graden boven het gemiddelde van de hele 20ste eeuw. Maar Amerika’s regering en hun media zwijgen echter angstvallig over een mogelijke relatie met klimaatverandering. Amerika bereidt zich er dus ook niet op voor, zelfs niet nadat 2011 ook al een record hitte jaar was voor Amerika.

In Nederland komen de hittegolven  in USA en de zich daar voltrekkende natuurramp ook maar mondjesmaat aan bod. En zo ja, dan slechts als een leuke zomerse vakantie-anekdote. Daarom een kleine opsomming van een aantal feiten:

  • Alle droogte- en temperatuurrecords in de USA zijn verpulverd. In Oklahoma werd een temperatuur bereikt van 49,4 graad Celsius.
  • De oogst van de mais, Amerika’s goudhaantje, en soja is inmiddels  catastrofaal mislukt. De regering heeft de getroffen staten tot rampgebied verklaart.
  • Wereldwijd wordt gewaarschuwd en gevreesd voor stijgende voedselprijzen. De G20 willen een spoedtop .
  • In 55 procent van de VS heerst matige tot extreme droogte en in 33 procent zelfs zware tot extreme droogte. Deze historische droogte bedreigt nu ook  de watervoorziening.
  • In een aantal meren is de watertemperatuur zo hoog geworden dat vele 10.000′-en vissen zijn gestorven.
  • Een kernreactor moest stilgelegd worden omdat het koelwaterkanaal verstopt was met dode vis…
  • Hittegolf kleeft vliegtuig vast aan smeltende landingsbaan.
  • New Yorkers verven dor gras groen tijdens hittegolf

Kwesties die de stroomstoring ons misschien kan leren

Hierbij een bewerkte Nederlandse vertaling van Marieke Schoutens voor Earth Matters, van een oorspronkelijk Amerikaans artikel van Mike Adams in Natural News. Veel van wat in dit artikel staat is in meer of mindere mate van toepassing op de Nederlandse situatie, sommige zaken zijn typisch Amerikaans.

Dit artikel wordt door ons gepresenteerd omdat het een zeer actuele illustratie is van de door TT zo vaak benadrukte afhankelijkheid van energie en kwetsbaarheid voor klimaatverandering.

1 – Het elektriciteitsnet is gevoelig voor natuurrampen


Blijkbaar is Moeder Natuur zelfs met een niet al te grote  storm al in staat om steden en staten af te snijden van hun elektriciteitsnet. Anders gezegd: Alles wat mensen jarenlang hebben opgebouwd kan in een paar minuten vernietigd worden door de wind en de bomen. Hetzelfde was te zien in Japan met de Tsunami op Fukushima, waarvan de gevolgen ruim een jaar na de ramp, nog steeds niet opgelost zijn.

2 – In een grote stad wordt het vinden van voedsel en water erg moeilijk

Tijdens de stroomuitval verzamelden massa’s mensen uit de getroffen staten zich om voedsel en water in te slaan. Gelukkig voor hen waren sommige supermarkten en benzinestations open, waar ze (verpakt) voedsel, water en air conditioning konden krijgen. De stroomstoringen waren namelijk ongelijk verdeeld over verschillende gebieden, waarbij sommige buurten niet getroffen werden. Wanneer er een totale stroomstoring zou zijn, zullen al het voedsel en water in een Amerikaanse stad in bijna één nacht op zijn. Hetzelfde geldt voor brandstof, batterijen en munitie (…) Al deze benodigdheden (en nog veel meer) zullen massaal uit de schappen geplukt worden.

3 – Meeste mensen zijn niet voorbereid en maken crisis erger

De gemiddelde (Amerikaanse) burger bereidt zich niet op dergelijke rampen voor. Ze zijn 100% afhankelijk van het elektriciteitsnet, het waternetwerk, de hulpdiensten voor hun bescherming en de voedselvoorraden van hun supermarkt. Ze hebben geen Plan B, geen voedselvoorraad, geen ervaring met zulke noodsituaties en dus geen praktische vaardigheden om een echte crisis te overleven.

Het resultaat is dat het gebrek aan voorbereiding een crisis alleen maar erger maakt. In plaats van deel uit te maken van de oplossing staan deze mensen de hulpdiensten en voedselverstrekking alleen maar in de weg. Gek genoeg werden winkelcentra en bioscopen door deze mensen als toevluchtsoorden gezien. Na de stroomstoring meldde Fox News dat “veel mensen zaterdag naar plaatsen als winkelcentra en bioscopen toestroomden in de hoop dat de lichten weer aan zouden zijn als ze terug naar huis gingen.”

4 – Mobiele telefonie is een onbetrouwbare techniek in tijden van nood

Een interessante observatie tijdens deze crisis is dat veel mobiele telefoonmasten geen ontvangst meer hadden. Ze hadden namelijk geen elektriciteit meer en/of waren door de wind of regen vernietigd. Het resultaat was dat mensen die afhankelijk waren van hun mobiele telefoon voor het contact met hun vrienden, familie en hulpdiensten ineens met niet-werkende telefoons zaten. Zelfs in gebieden waar de telefoonmasten nog wel in werking waren hadden veel mensen geen plaats om hun telefoons op te laden omdat hun eigen huizen zonder elektriciteit zaten.

Als er wel een netwerk beschikbaar is en er geen stormen, zonnevlammen of andere verstoringen zijn, zijn mobiele telefoons geweldige apparaten. Maar ze zijn erg kwetsbaar voor de kleinste verstoringen en daarom kun je er niet op vertrouwen wanneer je ze het meest nodig hebt.

5 – Het internet is ook kwetsbaar voor natuurrampen

Volgens diverse nieuwsberichten legde de storm een deel van de ‘cloud’ van cloud computing-bedrijf Amazon plat, wat op zijn beurt weer een crash veroorzaakte bij Netflix, Pinterest en Instagram. Deze diensten zijn nu weer hersteld, maar in die paar uur dat ze off-line waren dachten hun gebruikers vast dat de

wereld ten einde was gekomen.

6 – Veel mensen hebben geen idee wat ze moeten doen in een noodsituatie

Een citaat van de Centers of Disease Control and Prevention (CDC) waarin mensen wordt verteld wat ze moeten doen: “De Amerikaanse CDC was één van de overheidsinstanties die de mensen probeerde voor te lichten – over weten wanneer je het eten uit je opeens gestopte vriezer niet meer kunt nuttigen tot het adviseren van een koud bad ter verkoeling, als de airconditioning stuk is.”

Echt waar? Moet de overheid mensen gaan vertellen dat ze een koud bad moeten nemen als het snikheet is? Weten mensen niet wanneer hun voedsel bedorven is? En nog veel erger: is het tegenwoordig de taak van de overheid om iedereen te vertellen wat je moet doen in elke noodsituatie? Wat is er met ons gezond boerenverstand gebeurd? Dat kan ik je vertellen: Het is verhuisd naar het platteland!

Op het platteland van bijvoorbeeld Texas, Georgia en Kentucky hebben de boeren nog steeds hun gezond verstand. Ze weten dat ze een voorraad water achter moeten houden en kunnen dingen zelf uitzoeken. Blijkbaar zijn het de stadsmensen die de meeste instructies van de overheid nodig hebben omdat ze zelf de grondbeginselen van het overleven zijn vergeten.

7 – Alarmnummers en hulpdiensten zijn snel overbezet

Volgens een nieuwsbericht van MSNBC: “In de buitenwijken van Noord Virginia was het nationale alarmnummer niet beschikbaar; bewoners werden verzocht de lokale politie en brandweer te bellen. Gigantische bomen kantelden op de straten van Washington DC en auto’s werden verwoest. Internet- en telefoonlijnen waren slecht, benzinestations gingen dicht en bewoners werden aangespoord om een watervoorraad aan te leggen.”

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

8 – Een landelijke stroomstoring zou nog lastiger te repareren zijn

De storm die deze recentelijke stroomstoring bij miljoenen Amerikanen veroorzaakte was erg regionaal en voor de reparaties van de geleden schade werden de bewoners bijgestaan door arbeidskrachten van buiten de getroffen regio’s. Bij een nationale stroomstoring zullen er echter geen arbeidskrachten uit ongetroffen gebieden over zijn om te helpen. Alle vakmensen zullen het druk hebben met het restaureren van het elektriciteitsnet in hun eigen regio.

Dit betekent dat de reparaties dan langer zullen duren. Volgens experts als David Chalk en James Wesley Rawles kan het zelfs zo zijn dat een nationale stroomstoring nooit gerepareerd kan worden, wat zou betekenen dat een land jarenlang zonder elektriciteit zit. Bij de Amerikaanse bevolking zou dat, zoals het er nu voor staat, een massale sterfte teweegbrengen.

9 – Moderne steden hebben onvoldoende back-up systemen

Als de stroom uitvalt bij een plaatselijk ziekenhuis is er wellicht een tijdelijke tweede generator, maar zelfs die generator is afhankelijk van de aanvoer van brandstof. Deze aanvoer is op zijn beurt weer afhankelijk van een werkend elektriciteitsnet en begaanbare wegen. Dit is een complexe keten van afhankelijkheid die gemakkelijk verstoord kan worden of zelfs zonder waarschuwing geheel uit elkaar kan vallen.

Er zijn verrassend weinig back-up mogelijkheden in de moderne Amerikaanse steden: stroom, water, aardgas en zelfs het riool zijn kwetsbaar voor kleine verstoringen. De evacuatie van deze steden is gedoemd te falen. Los Angeles kan bijvoorbeeld onder geen enkele omstandigheid geëvacueerd worden. De wegen rondom zijn simpelweg niet groot genoeg om de hoeveelheid auto’s de hele stad uit te kunnen laten rijden. Binnen 72 uur zou de hele situatie escaleren in een gigantische parkeerplaats voor gestrande auto’s en wanhopige mensen die zo een gemakkelijk doelwit vormen voor gewapende motorgangs.

Als het nationale alarmnummer niet bereikbaar is hebben de meeste mensen geen back-up plan. Veel mensen kunnen zich niet beschermen tegen geweld. Ze zijn niet gewend om problemen op te lossen, dus bellen ze anderen om dat voor hun te doen: de politie, de loodgieter, de brandweer, de ambulance, noem maar op. Bij een doomsday scenario zijn deze vakmensen, die over het hele land verspreid zitten, ineens onmogelijk te vinden. Waarom? Omdat ze thuis zitten om hun familie te beschermen!

Aan startbaan vastgekleefd vliegtuig in Washington

En verder:

zp8497586rq