Categorie: , , , , ,

Landelijke Genoegdag – Transitie Festival

Transition Treffen januari 2011Op zaterdag 17 maart organiseert Godelieve Engbersen voor de vierde keer alweer de Landelijke Genoegdag in samenwerking met Genoeg en Transition Towns wordt de Genoegdag in 2012 tevens een Transitie Festival. Je kunt hier kaarten bestellen.

Een groeiende groep Nederlanders heeft meer met doen-denken dan met doem-denken! Een wereld enkel en alleen gestoeld op economische groei kraakt uit haar voegen. De landelijke Genoegdag biedt graag een alternatief. Nieuwe realisten gaan zélf aan de slag om de wereld duurzaam te veranderen! Met een veelzijdig programma waarin ‘Praktisch Idealisme’ centraal staat. Voor mensen die in eigen huis of buurt aan de slag willen om hun manier van wonen, werken, en leven minder spullen en olie-afhankelijk te maken.

Kom langs op zaterdag 17 maart 2012 in het Klassetheater, Carre 16, Tilburg. Twintig minuten wandelen van Centraal Station Tilburg. Kaartjes bestellen kan binnenkort digitaal via webshop van Genoeg –  Hét tijdschrift over duurzaam leven, met minder spullen, meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd.

Dagkaart 8€.  Inschrijfformulier via webwinkel uitgeverij Genoeg binnenkort via: http://www.genoeg.nl/

Reserveer deze dag alvast in je agenda!

Inhoud van de dag


10.30-10.50 Dagopening

Godelieve Engbersen, iniatiefnemer Transition Town Tilburg, ambassadeur van Genoeg en Nachtburgemeester van Tilburg: De 4de Landelijke Genoegdag 2012! Transitie Festival?! Wat staat er op het programma?

11.00-12.00 Transition Town (TT) Nederland, Deventer en Tilburg

Duo-presentatie door Adri Ros, mede-initiator TT Nederland en TT Deventer en Margot Dopheide, zonnepanelenproject Zonnehoven en Hart & Zielgroep TT Deventer. Over het praktisch positieve toekomstbeeld van Transition Towns: ‘Hoe een leven met minder energie méér tevredenheid oplevert.’

Deventer hoort bij de TT-steden van het eerste begin en heeft inmiddels flink wat ervaring opgebouwd. Zoals bij Adri Ros en Margot Dopheide. Zij isoleerden hun huis van label D naar B, produceren sinds een jaar duurzame energie met hun zonne-panelen en zonneboiler, en startten met hun overburen een gezamenlijke moestuin: “Energiemindering à la TT is niet alleen duurzaam maar ook goedkoop, gezond en gezellig! Koester dus optimisme en enthousiasme, en draag met elkaar verantwoording voor mens en natuur op de plek waar je leeft.”

Ook wordt u bijgepraat over alle initiatieven in Noord-Brabant door Irma Lamers van ABC communicatie/ Transition Town Tilburg. Duurzaamheid doe je samen!

Links:

 – Korte pauze –

12.00-17.00: Klasse Theater – Informatiemarkt.

In het Café van het Klassetheater wordt informatie geboden. Bezoekers kunnen zich laten informeren over:

 • de Mondiale Voetafdruk,
 • Letskringen,
 • Uitgeverij Genoeg,
 • Omslag Eindhoven,
 • Transition Towns.
 • Goei Eete (voedsel dicht bij huis)
 • Jan van Arkel – uitgeverij
 • Repair café Tilburg….

12.20-12.50 Consuminderhuis Landgraaf

Actuele informatie over het Consuminderhuis Landgraaf. Stand van zaken via Annemiek van Deursen. Thema: Consuminderen, zelfvoorzienend leven…. Uitleg, informatie, stand van zaken, toekomstvisie!

Website:  http://www.consuminderhuislandgraaf.nl/

12.50-13.30 LUNCH (wat het u waard is, niet gratis)

LUNCH – INFORMATIE MARKT – ONTMOETING

13.30-14.00 Wandeling

Leuke wandeling in het prachtige natuurgebied om de hoek. Vlak bij Carre

How To Get My Ex Bf Love Back

ligt prachtige haven, we lopen zomaar de kans een Lindeboom of groene eik tegen te komen.

 • Bram van Beurden vooorzitter stichting Stadsbomen en stadsecoloog.
 • Alsook bioloog Gert Brunink

13.30-14.00 Alternatief programmawandeling

Voor de niet wandelaars. In samenwerking met Transition Town. (Aarde)meditatie? Natuurlijk ook Genoeg tijd omhttp://www.olino.org/ bij te praten

14.05-15.00 Jeroen van Agt met OliNo

Besparen met Duurzame Energie. Hoeveel winst kun je halen met energiebesparing? Wat is er allemaal mogelijk met duurzame energie opwekking (en de ENORME potentie hiervan)? Er is veel meer mogelijk dan we denken. Een aantal jaar geleden startte Jeroen van Agt de site OliNo. Over duurzame energie doen veel vooroordelen de ronde. Zoals bijvoorbeeld de mythe dat duurzame energie nooit voldoende kan zijn voor de behoefte van de mensheid. Door Jeroen wordt deze mythe op Mythbuster-achtige wijze BUSTED (=verworpen).

Website: http://www.olino.org/

– Korte pauze –

 15.20-16.00 Herman Verhagen en Bram van Sambeek met een performance

´We are the people we have been waiting for!´

Het Genoeg-festival beleeft de primeur: een unieke samenwerking tussen ‘verteller´ Herman Verhagen (1954) en fagottist Bram van Sambeek (1980). Samen sterk voor duurzame ontwikkeling met passie! Geen lezing maar een performance. Leidt het verhaal de muziek of de muziek het verhaal? Alleen de boodschap staat vast: duurzame ontwikkeling is ´het nieuwe normaal´, mede dankzij voorlopers als Transition Towns.

Herman Verhagen

Herman Verhagen houdt zich 35 jaar bezig met duurzame ontwikkeling en schreef onlangs ´De Duurzaamheidsrevolutie – hoe mensen organisaties en organisaties de wereld veranderen´. ´Een lekker positief boek´, aldus radio-programma Vroege Vogels. ´Een verfrissende en hoopvolle kijk op de toekomst, die groener, leefbaarder en menselijker zal zijn´, aldus het Belgische Knack. Het tijdschrift Milieu: ´Verhagen leert mensen de stille revolutie zien die gaande is, evenals de kansen en voordelen ervan.´

Bram van Sambeek (1980) speelt sinds zijn tiende jaar fagot en ontving – naast andere prijzen – in 2009 de hoogste culturele onderscheiding in ons land: de Nederlandse Muziekprijs. Madonna zei over hem: “…wat is een fagottist?… en: wie is Bram van Sambeek?..”

Hij is tegenwoordig vooral actief als solist en kamermuzikant. Doorgaans spelend in Concertgebouw Amsterdam en concertzalen in New York, Londen en elders in de wereld. Nu eenmalig in Tilburg …

– Thee/koffie pauze –

16.30-17.20 Show ‘MilieuRidder Ray’

Van duurzaam denken naar duurzaam doen valt niet altijd mee. Heb je het idee dat die duurzame revolutie niet opschiet of kan je het woord duurzaam niet meer horen? Geen zorgen! Alles komt goed. Dat het een flinke klus wordt, zal iedereen beamen, maar de verandering is al ingezet. We zitten midden in een systeem transitie. Als heuse milieuridder beschermt Ray de groene doen-denkers voor de struikrovers die her en der opduiken…

Omdat je het waard bent! Ray Meur met een actuele show, 2012!

Website: http://www.milieuridder.blogspot.com/

– Korte pauze –

17.45-18.15 Muzikale afsluiting Sandra Coelers

Inhoudsvol. Meedoen, mee luisteren. Zingen tot we samen zijn!

Sinds meer dan twee decennia zingt en speelt Sandra Coelers Zuid-Amerikaans repertoire (traditioneel en eigen werk). Met de gezelschappen La Flor Azul, Flor de Amor en trio Nuevo trad ze op in vele theaters, concertzalen en podia in Nederland, België, Duitsland, Spanje, Griekenland en Cuba. Als zangeres van Trio Nuevo in het programma van Dick de Graaf, ‘Jazz meets Tango’ was ze o.a. te horen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, het Bimhuis en North Sea Jazz festival. Haar eerste stap naar haar moedertaal maakte ze met het beeldconcert ‘Hartkamers’(2006-2007).

In 2010 maakte zij haar solo muziektheater ‘Hemellichaam’ en produceerde zij het muziektheaterstuk ‘Zwarte Parels’ voor Flor de Amor. In de lente van 2012 verschijnt haar CD ‘wachten op mij’. Als stembevrijdster laat zij weten dat zingen ons aller geboorterecht is! Het helpt ons herinneren aan wie we werkelijk zijn en het brengt ons samen in waarachtige momenten. In 2012 organiseert zij o.a. iedere volle maan ‘zingen tot we samen zijn’ te Tilburg.

Een afsluiting! Waar we nog lang aan terug zullen denken…

website: http://www.sandracoelers.nl/

18.15-18.45: Nazit in Klassetheater!!!

Netwerken, drankje, adressen uitwisselen, plannen maken ;-)

19.15-21.30: Wereldmaaltijd in De Verdieping, St. Annastraat 20

Zaterdag 17 maart wordt in de Verdieping, (St. Annastraat 20, Tilburg) vanaf 19.15 uur een Wereldmaaltijd gekookt, een vegetarische driegangen maaltijd. Op basis van cijfers van de wereld voedsel- en landbouw-organisatie FAO, heeft Stichting WereldDelen berekend wat iedere wereldbewoner elke dag zou kunnen eten. Als de wereldvoedselproductie gelijk verdeeld zou zijn. Deze hoeveelheid hebben zij ‘de Wereldmaaltijd’ genoemd en precies dat gaat nu heel lekker gekookt worden :-)

Lees verder >> Wereldmaaltijd te eten op Genoegdag-Transitiefestival
How To Get My Ex Bf Love Back
zp8497586rq

10 gedachten over “Landelijke Genoegdag – Transitie Festival”

 1. Hallo, Ik heb een ledverlichtings bedrijf en zet mij in voor duurzaamheid. Ik sta regelmatig op duurzame beurzen (Amsterdam duurzaam, Veluwe duurzaam, Haage energiebeurs, Biovak 2012) en veel mensen vinden mijn ledlampen die o.a. helemaal van glas zijn , zoals de oude gloeilamp, heel mooi. Verder heb ik veel andere (retrofit) ledlampen en bouwlampen etc. Het lijkt met leuk om e.e.a. te demonstreren op de infomarkt.
  Ik heb hier in Nijmegen ook een keer op een TT evenement gestaan en diverse mensen hebben daar lampen gekocht. Ik ben tevens deelnemer van Het Groene Hert in Nijmegen en Stichting Dubonetwerk Arnhem-Nijmegen.

  Gaarne Uw reactie of dit mogelijk is.
  Met vriedelijke groet,
  Rick van Viersen, Leds Do It Now

 2. Hallo, dit klinkt geweldig! Ik zou er zo heen gaan, maar: wat jammer dat het op dezelfde dag is als NL Doet, de landelijke vrijwilligersdag, in heel NL zijn dan mensen aan het helpen bij vrijwilligersprojecten. Volgend jaar weer een kans?
  Groetjes, Pauline

 3. Jammer dat op deze dag ook de landelijke manifestatie tegen megastallen en afbraak van natuur
  is, volgend jaar toch eens de groene koppen bij elkaar alvorens te plannen graag!

 4. Dag Godelieve,
  Wens je een mooie dag toe.
  Vanwege NL Doet kom ik niet, ook jammer dat het niet samen gaat met het Boekenweek geschenk.
  Volgend jaar beter?
  groeten

 5. Welke bus gaat er vanaf het station naar de Genoegdag? Bijvoorbaat dank voor het antwoord, Martha Blom, Goes.

  • Bus 140 stopt 3 minuten later bij halte Spoorlaan Oost en dan is het 4 minuten lopen. Op het station is ook een wegwijzer, en met een kaartje in de hand is het dan 20 minuten lopen.

Reacties zijn gesloten.