Categorie:

Lancering Transition Town Zaanstreek: vr. 25 jan

In navolging van Totnes en vele honderden andere steden over de gehele wereld, wordt Transition Town Zaanstreek gelanceerd. Op vrijdag 25 januari om 20.00 uur in De Groote Weiver, Industrieweg 1a te Wormerveer. De avond is gratis toegankelijk.

Een groep enthousiaste Zaankanters zal daar een presentatie geven over Transition Towns (TT) in het algemeen en hoe dit in de Zaanstreek invulling kan gaan krijgen. Er is immers geen vastomlijnde wet hiervoor. Elke TT is anders en heeft een unieke weg. In tegenstelling tot eerdere milieugroeperin. Het ‘niet wachten op de overheid maar zelf aan de slag gaan’, en ‘niemand uitsluiten’ zijn terugkerende motto’s.

De enthousiaste initiatiefnemers zijn zich terdege bewust dat er al veel Zaanse ‘duurzaamheids’ projecten bestaan. Zo vinden in de Rosmolenbuurt in My Home kunstprojecten plaats die de sociale cohesie en ‘groene’ thema’s bevorderen, kent de Hogendijk de succesvolle ‘Monettuin’ en timmert de Zaanse Energiekooperatie al jaren aan de weg. Uiteraard zijn nog vele andere organisaties, buurtinitiatieven of de inzet van fanatieke particulieren te benoemen.

…bewust dat er al veel Zaanse ‘duurzaamheids-’ projecten bestaan…

Duurzame gemeenschap verbinden en veerkracht vergroten

Transition Town Zaanstreek heeft zich voorgenomen deze initiatieven met duurzaamheids-raakvlakken te verbinden en beter zichtbaar te maken. Zo kunnen mensen elkaar helpen te werken aan een toekomst met toekomst; om veerkracht op te bouwen bij financiële tegenslagen en stijgende brandstofprijzen en om meer te delen, ruilen en met de natuur méé te werken.

Tijdens de avond is er ruimte voor inbreng van bezoekers. Zaankanters kunnen zelf ideeën en projecten aandragen. Uiteraard kan je je opgeven om aan de slag te gaan en de daad bij het woord voegen, bijvoorbeeld op het gebied van stadstuinen, energiebesparing en -opwekking, hergebruik en reparatie, verhalen delen, spiritualiteit, werken aan je eigen voedselzekerheid of ecologisch bouwen.

25 januari is tevens de officiële lancering van www.zaanstreek.transtiontowns.nl. Voor verdere informatie: Olivier Rijcken 06 – 23504755