Categorie:

Lancering 1e lokale rentevrije munt in Nederland: de Gelre

Na twee jaar ontwikkelen is het nu zo ver: de feestelijke lancering van Nederlands eerste lokale munt: de Gelre. Een complete munt met alle eigenschappen wat je van geld mag verwachten: euro-inwisselbaarheid, telebankieren en dat alles naast het reeds bekende papiergeld. En met als grote verschillen: exclusief lokale verkrijgbaarheid en het rentevrij krediet!

Er is een mooi programma samengesteld op een prachtige locatie om burgers en bedrijven uitgebreid kennis te laten maken. Iedereen is van harte uitgenodigd om op deze bijzondere dag aanwezig te zijn. Bezoek de website http://www.gelre.org voor meer informatie

Programma

  • 19:30 Ontvangst
  • 20:00 Welkomstwoord door Anthony Migchels
  • 20:15 Animatie met Magic Herman
  • Willem Middelkoop

    20:30 Een lezing verzorgd door Willem Middelkoop

  • 21:00 Lancering van de nieuwe Gelre, openen van de eerste rekening
  • 21:30 Feestelijke borrel met een kleine markt met Gelre ondernemers
  • 23:00 Afsluiting

Iedereen krijgt de gelegenheid om ter plekke een Gelre rekening te openen. Neem daarom een geldig legitimatiebewijs mee!

Lokatie

Bezoekerscentrum Sonsbeek
Zijpendaalseweg 24a, Arnhem

Aanmelden

Gelieve uw aanmelding te bevestigen.
Stuur een e-mail naar: anthony.migchels@gelre-handelsnetwerken.nl

Deelnemende bedrijven

Zie www.gelre.org voor de volledige lijst van de deelnemende bedrijven

Anthony Migchels

Een verkorte intro van een artikel van Anthony Migchels, mede-oprichter van de Gelre-munt:

Rentevrij geld enige duurzame oplossing

Vaak worden wij gevraagd, wat nu de toegevoegde waarde is van de Gelre. Dat is in een zin samen te vatten: Gelre is rentevrij. Maar er wordt niet gejuicht of opgelucht gezucht, maar weinigen onder ons begrijpen wat rentevrij betekent. Begrip over de invloed van rente op de wereld, is essentieel om de toegevoegde waarde van de Gelre in zijn volle omvang te kunnen bevatten. Wat is er dan aan de hand met rente? We zullen dit hier punt voor punt bespreken. Sommigen zullen elkaar overlappen, maar zijn nog de moeite waard omdat ze onze blik vrijmaken voor een breder perspectief.

Wat is Rente ?

Stel je wilt een huis kopen, gaat naar de bank en vraagt een krediet aan van, zeg maar, 2 ton. Ben je na dertig jaar klaar met de aflossing ervan heb je doodleuk 6 ton terugbetaald: 2 ton voor het geleende bedrag en 4 ton aan rente. Dat zouden we misschien kunnen begrijpen als dat geld de spaarcenten waren van iemand. Maar dit is niet het geval! Geld ontstaat in een computerprogramma, door een druk op de knop. In feite betaal je 400.000 Euro rente voor het indrukken van een aantal toetsen. Natuurlijk moet die bank het salaris van haar medewerkers betalen en al die tijd blijven draaien zolang je het krediet afbetaalt. Maar deze kosten zijn een fractie van het geld dat ze krijgen via rente.

We zouden hier kunnen stoppen, omdat het nu al duidelijk is dat de bank ons belazerd. Ook doen ze dit volgens wet, volgens hun eigen ingestelde bankwetten. Het is evident dat de bank geen dienst verleent die dit geld werkelijk waard zou zijn. Maar er is zo veel meer aan de hand, we moeten nog even doorgaan.

Lees hier zijn hele bijdrage in pdf-format

 

Willem Middelkoop

De eerste Fictional Truth avond werd 26 mei ’10 gehouden en had het thema geld. In dit fragment spreekt Willem Middelkoop o.a. over de bezuinigings plannen van het VVD, de nucleaire optie ofwel de Zimbabwaanse oplossing die centrale banken momenteel gebruiken om begrotingstekorten te dichten en over het begin van de economische oorlog die is begonnen.


Bekijk de hele video via http://tinyurl.com/3x3ocjr