Wat gebeurt er veel op dit moment op gebied van transitie in de wijken, in Nederland en internationaal. Het is haast niet bij te houden. Maar het is wel leuk om mee te doen, in je eigen buurt… en op landelijk niveau!
Heel veel initiatieven
Je kunt gaan ploggen, Repair Cafe’s organiseren, no-waste-wandeling maken langs no-waste-winkels, aan de slag met permacultuur, een energie coöperaties starten, aan de slag met een nieuw economie, je eigen auto delen (of je auto wegdoen en een deelauto gebruiken), spullen en diensten ruilen in (LETS) ruilkringen, een Soepcafé organiseren, met de buren aan de slag in de buurtmoestuinen, actie voeren bij XR, betalen met lokaal geld, gereedschap delen, een kleding-ruil evenement organiseren, een openbare boekenkast starten, lid worden van een politieke partij, deelnemen in een broodfonds, een filmavond organiseren met een transitiefilm, een vers-voedsel coöperatie starten, samen guerrilla-gardenen en eetbaar openbaar groen onderhouden, composteren met de buurt, een regenton of groendaken actie starten, nestkasten ophangen, bloemenlinten zaaien, een Tiny House wijkje oprichten, een zorg-voor-de-buren organisatie opzetten, … . En dan vergeten we er ongetwijfeld nog tientallen.
Veel organisaties en initiatieven, ondernemingen, overheden, individuen pakken de uitdaging op – juist ook in deze tijd van Corona – om een positieve bijdrage te leveren. Er verschijnen veel interessante boeken, artikelen, nieuwsberichten en blogs.
En hoe staat het er intussen voor met Transition Towns in Nederland?
In 2008 was er een vliegende start: Het Transitie Handboek van Rob Hopkins werd vertaald naar het Nederlands en in verschillende steden zoals Deventer, Groningen en Eindhoven groeiden de lokale initiatieven als kool. Meer en meer steden en dorpen volgden en er was regelmatig een landelijke Transitie Treffen. Daar konden we elkaar leren kennen, elkaar inspireren, ideeën van elkaar overnemen en feestvieren, ja veel feestvieren.
Zo geven we elkaar nieuwe energie om de grote – soms overweldigende – problemen rond piekolie, vervuiling, uitputting van de aarde en al haar bewoners te blijven zien. En met die energie kunnen we lokale veerkracht toepassen om stappen te zetten. Dat gaat immers het beste samen met anderen. Anderen die ook hun energie willen inzetten in de goede richting: regeneratief naar de Aarde en de mensen. Het is daarbij heel belangrijk dat je jezelf niet uitput als je actie onderneemt om de uitputting van de aarde een halt toe te roepen!
Een Transition Town in jouw wijk of dorp kan de verbinding leggen tussen al die mooie initiatieven én er nog veel aan toevoegen. Dat is de kracht van de transitiebeweging want we hoeven met niemand te concurreren.
Elkaar energie geven!
Nu in 2020 zijn er in tal van steden en dorpen Transitie initiatieven, hoewel ze niet meer overal zo heten. Wat kan Transitie Nederland toevoegen aan alles wat bruist en ontstaat? Dat is heel ingewikkeld, maar eigenlijk heel simpel: we kunnen elkaar energie geven. Heb je ook zin om je aan te sluiten bij een initiatief van enthousiaste TT’ers die ideeën met elkaar willen uitwisselen, krachten willen bundelen, ervaringen laten doorstromen, veerkracht willen voeden? Dat is mooi, want we hebben door Corona geleerd dat het eigenlijk heel makkelijk is om vanuit verschillende plekken in Nederland elkaar af en toe op te zoeken: online. Dat worden geen loodzware sessie, met lange notulen en verplichte werkgroepen. Laten we het speels aanpakken, als in de speeltuin: je komt als je kunt, doet mee zolang je energie hebt en gaat voldaan weer ’terug naar huis’.
Meld je aan
We zullen via Zoom af en toe een uurtje “bij elkaar komen”. Schuif aan bij de speeltafel die jij leuk vindt. Meld je aan via dit formulier: Link