“Een historische zaak”
Dat is waar iedereen het over eens is. Deze week keek de wereld met interesse en – toch ook wel – verbazing naar de Nederlandse rechter die uiteindelijke Shell op de vingers tikte. Je kan daar vanuit staatskundig, wettelijk of ander perspectief van alles van vinden, maar één ding is duidelijk: er hangt verandering in de lucht – of beter – we zijn volop in verandering.
Shell moet in 2030 netto 45% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 2019. De consequenties daarvan voor Shell is één ding, de kettingreactie aan mogelijke rechtszaken heeft een nog veel grotere impact. Of, zoals Milieudefensie zelf schrijf: “Deze zaak kan een precedent scheppen dat voor veel meer bedrijven van toepassing kan zijn en een golf van klimaatzaken tegen grote vervuilers over de hele wereld veroorzaken, om hen te dwingen te stoppen met het winnen en verbranden van fossiele brandstoffen.”
We feliciteren Milieudefensie met deze overwinning en zijn benieuwd wat er nu gaat volgen.
Piekolie, hoe zat dat ook alweer?
Op deze site van Transitie Nederland is het hele verhaal over Peakolie bijgewerkt. Wat zijn de recente inzichten na de financiële crisis van 2008? Hoe reageert de oliemarkt op de Coronacrisis? Piekolie is een van de belangrijke thema’s binnen de transitiebeweging. Het is ook interessant om eens te lezen over dit fenomeen. Want we kunnen veel doen. Niet alleen rechtszaken voeren, maar ook nadenken over ons gebruik – direct en indirect.
In het kort
Piekolie, of in goed Engels Peak Oil, gaat over het opraken van de wereldwijde olievoorraad. Elke grondstof (inclusief olie) zal een begin, piek en einde van de productie kennen. Op een gegeven moment zal een niveau van maximale output bereikt worden, zoals te zien is in de grafiek aan de hiernaast. Dat er sprake is van Peak Oil is geen discussie, het model werd 1956 ontwikkeld door Marion King Hubbert, een Amerikaanse geofysicus uit Texas in dienst van Shell.