Categorie: ,

Klimaatgesprekken

Voel jij je bezorgd over klimaatverandering? En ben je op zoek naar manieren om er (meer) tegen te doen en anderen er makkelijker bij te betrekken? Maar zie je soms door de bomen het bos niet meer, of twijfel je, omdat de klimaattransitie opofferingen zou kunnen vragen? Kom dan naar de workshopreeks Klimaatgesprekken bestaande uit 6 thema-avonden waarin we gesprekken voeren en spellen doen over onder anderen wonen, consumeren en reizen in een huiskamer setting. Tijdens de workshop kan je meer ontdekken over je eigen klimaatimpact en eerste stappen zetten om die te verminderen. Elke dag kan je kiezen voor een gezonde planeet. Start nu en doe met de workshop mee.

Klimaatgesprekken is gebaseerd op het succesvolle Britse Carbon Conversations en begin 2016 in Nederland geïntroduceerd. De methode is ontwikkeld door ingenieur Andy Brown en gedragspsycholoog Rosemary Randall. Tijdens de workshops is iedereen expert. Je onderzoekt je je angsten of drempels en helpt de coach met het vinden van jouw intrinsieke motivatie wat het makkelijker maakt in de actie-modus te komen. Onze kernprincipes zijn dan ook: hoop, humor en handelingsperspectief.

Inmiddels zijn wij in meer dan 20 gemeentes actief, voor burgers en organisaties. De workshops zijn bewezen effectief: 77% van de deelnemers komen erdoor in actie en blijven dat ook. Ze worden ambassadeurs voor de transitie. Je kan deelnemen zonder voorkennis en het maakt niet uit of je nu veel of weinig doet om je klimaatimpact te verminderen. Mensen delen vaak wel dat ze zich erin willen verdiepen en erover willen uitwisselen en reflecteren. In een voorgesprek en de eerste bijeenkomst kan je je eigen doel en wensen voor de workshops bepalen.

Zou het je wat lijken om anderen te ontmoeten die ook met het klimaat bezig zijn en samen op te trekken? Meld je dan aan voor de workshopreeks die klimaatvriendelijke keuzes makkelijker maakt, op een leuke, ongedwongen en uitnodigende manier.

Lees meer op https://klimaatgesprekken.nl/

Ervaring in Eindhoven

In Eindhoven is in het najaar van 2018 gestart met de zes bijeenkomsten, in januari zijn de laatste twee gepland. Er waren oorspronkelijk acht deelnemers. In de praktijk waren er steeds hooguit vijf deelnemers aanwezig.

De insteek van de workshops ligt primair bij het vergaren van informatie over je impact en hoe je die kunt verminderen. Naast een tekst- en werkboek wordt er gebruik gemaakt van leuke spelvormen om meer te leren over je impact. De behoefte in de groep ligt vooral bij het aangaan van het gesprek met anderen. Tijdens de vierde bijeenkomst werd daarop ingespeeld. We deden rollenspellen waarbij de een iemand speelde die het nut van een duurzamere levensstijl niet ziet en de ander zichzelf is en het gesprek wil aangaan. Best wel lastig. Belangrijkste insteek is luisteren, luister en begrijp wat de ander zegt. Kijk dan of er vragen zijn die je kunt stellen die tot nadenken aanzet. Ik vond het erg lastig en ben blij dat we nog twee avonden mogen oefenen.

De cursus kost € 30,–. Hiervoor krijg je het boek ‘Morgen begint nu ; klimaatvriendelijke keuzes, het nieuwe normaal’. Je kunt je via de website aanmelden. Helaas staat er geen informatie op over wanneer en waar de volgende workshops gegeven worden. Er staat wel informatie op over de komende trainingen om coach te worden.  De Stichting KlimaatGesprekken draait op vrijwilligers.

24 december 2018
Inge Kouw