Dit is transitie in… Nijmegen! En als je al meer dan 6 jaar bezig bent, dan kun je gerust spreken van veerkracht. Carla: “Als wij (de trekkers van Transition Town Nijmegen) weg zouden vallen dan zouden alle activiteiten zeker wel door blijven lopen. Er zijn nieuwe mensen aangehaakt bij activiteiten die we zijn gestart en er zijn mensen die zulke activiteiten op andere plekken zijn gaan uitbreiden”. Hoe doen ze dat daar al al die jaren, en wat kunnen we van Transition Town Nijmegen leren?
De werkgroep Eetbaar Nijmegen is ondertussen een erkend platform voor wie zelf voedsel wil telen in de stad. Ze organiseren zelf activiteiten (publieksdag stadslandbouw, pimp-je-tuin-tot-eetbare-permacultuur-blitzes, pompoenen op ludieke plekken in de stad plaatsen), maar bieden vooral ook een platform dat activiteiten in kaart brengt en kennis en ervaringen verzamelt. De website is bijvoorbeeld een plek waar mensen ervaringen uit kunnen wisselen en waar blogs over Nijmeegse groene initiatieven te vinden zijn.
Carla ziet na 6 jaar ontwikkelingen. Ze wordt veel uitgenodigd voor allerlei andere activiteiten en kan zo vanuit de transitiegedachte met andere partijen meedenken. Stadslandbouw is ondertussen ook gesettled in Nijmegen, er komen steeds meer moestuintjes en er zijn al 400 boomspiegels door bewoners geadopteerd. De gemeente, tot slot, is steeds meer een faciliterende in plaats van een belemmerende rol gaan spelen.
En dan is er de werkgroep ‘Repair Café’. In Nijmegen hoef je nooit spullen weg te gooien, want het barst er ondertussen van de cafés waar je spullen kunt laten fixen door handige vrijwilligers! Het begon in een verzorgingstehuis dat wel open stond voor activiteiten uit de wijk, en met sponsoring door de lokale supermarkt. Ook leuk voor de bewoners van het tehuis, die wat aanloop hebben en hier en daar wat advies kunnen geven over hoe je zo’n jurk het beste kunt bijstellen. En Nijmegen was geïnspireerd! Nieuwe bewoners wilden er ook een in hun wijk en ondertussen zijn er 8 repair cafés. TT Nijmegen hielp ze op weg met informatie & tips.
Het transitie café heeft jaren gelopen en bracht mensen bij elkaar rondom discussies, films, of onderwerpen waarover bewoners advies zochten. Na 2 jaar had de werkgroep er wel weer genoeg van steeds die zelfde films te vertonen en zijn ze gaan kijken hoe ze op manieren verder konden die hun enthousiasme in leven hielden. Zo is er een digitaal autodeelsysteem geïntroduceerd (gratis te gebruiken via Vincent deelt) en is er een begin gemaakt om vegetarische donderdag te introduceren, waar nu 15 ondernemers aan meedoen. En het transitie café vindt voortgang in de duurzaamheidscafés waar een aantal TT’ers aan meedoet. Die worden door betaalde professionals georganiseerd dus het kost de werkgroep minder moeite, terwijl ze wel de vruchten kunnen plukken van de mensen die tijdens zo’n café bij elkaar komen. De TT’ers worden betrokken in het samenstellen van het programma.
Hoe hou je de fut erin als je al zo lang bezig bent? Nou, dus door te zorgen dat je de dingen die je doet nog steeds leuk vindt, en zo niet, door te gaan met een nieuw project. Maar wat ook kan werken: nodig af en toe eens een stagiair uit! Carla: “Zo’n jonge gast, die kwam met allemaal leuke ideeën waar ik gewoon niet op zou komen. Dankzij hem zijn we nieuwe initiatieven als die landbouwdag gestart”.
We zien aan het Nijmeegse voorbeeld ook dat het goed kan werken om als TT in te zetten op kennis delen en goede begeleiding van nieuwe initiatiefnemers. We gaan als transitiebeweging steeds minder een rol van pionier innemen, en steeds meer die van de verbinder van de toenemende pioniers in onze samenleving. Met een groep TT’ers komen ze daarom in Nijmegen iedere 6 weken bij elkaar, gewoon om te vertellen waar iedereen mee bezig is. Uitdaging blijft wel dat het lastiger is om vrijwilligers te vinden die die ‘verbindende functie’ willen vervullen dan voor concrete activiteiten.
Het Nijmeegse voorbeeld laat tot slot zien dat je niet alles zelf hoeft te doen, waarom maak je niet handig gebruik van wat er al is in de stad en ga je de verbinding aan met wat er al speelt? “Na al die jaren zijn we ook wel een beetje moe van steeds nieuwe dingen organiseren, terwijl in die bestaande activiteiten al veel energie zit en wij daar op makkelijke wijze nieuwe mensen kunnen leren kennen en promotie krijgen voor onze activiteiten”.
Voor meer informatie en contact, zie transitiontownnijmegen.nl
Foto’s & Tekst door Lynn van Leerzem





