Categorie: ,

2012: Zonnepanelen breken door, kernenergie niet

De onafhankelijke consumentenvereniging voor zonnepaneelbezitters ZPV, publiceert 4 keer per jaar een prima nieuwsbrief: ‘Power to the People’. Diverse zonnepaneel-projecten, waaronder Zonnehoven, hebben goede ervaringen met de ZPV. De onderstaande preview en redactioneel geven een verder beeld van het werk van deeze bijzondere vereniging.

De ZPV geeft ook graag boeiende en informatieve presentaties over de voors en tegens van PV. Zij hebben hierbij geen andere belangen dan het dienen van de goede zaak van duurzame energie en het belang om zoveel mogelijk burgers objectieve info te geven. Voortkomend uit de eigen ervaring van de leden. ZPV heeft nu 1.421 leden met een PV-vermogen van  ca 3.059 kWp. Goed voor een energiebesparing van 2.600 MWh/jaar en een CO2-besparing: 1430 ton/jaar…

Commentaar PttP op groei PV en afhaken Borssele 2

Geld nieuwe kerncentrale is ‘even op’

Kerncentrale Borssele – Zeeland

Redacteuren leven altijd met de angst dat groot nieuws verschijnt op het moment dat hun blaadje bij de opmaak ligt. De PttP is geen uitzondering. Op de valreep stond in de krant het bericht dat de directie van energieproducent Delta bakzeil heeft gehaald en er tijdelijk van afziet om een vergunning aan te vragen voor de bouw van de geplande kerncentrale Borssele II.

Het geld is even op, de banken kijken de andere kant op, de 220 miljoen euro aan vergunningskosten zijn niet op te hoesten, en minister Verhagen wil het niet voorschieten omdat hij dan het hele bedrijfsleven met subdidieverzoeken voor vergunningen over zich heen krijgt. De minister zal knarsetandend door zijn werkkamer ijsberen, want hij weet dat uitstel afstel is. Hij is openlijk voorstander van kernenergie.

Tot overmaat van ministeriële ramp is de allergrootste stroomafnemer van de te bouwen kerncentrale, de aluminiumsmelter Zalco, failliet verklaard. De geldschieters van Delta zijn dus even afwezig en de grootste klant vertrekt. Opmerkelijk gelijktijdig, dat faillissement en dat afzien van vergunning vragen. Helaas had de beslissing van Delta alles met bedrijfseconomie te maken en niets maar dan ook niets met klimaat of milieu. Geld, macht, aanzien en bonussen zijn en blijven de voornaamste drijfveren.

2012 Doorbraak zonnestroom in tijden van crisis…

Zonnepanelen particulieren Deventer

Goed, die kerncentrale komt er niet, of alleen maar als het alle Zeeuwen pertinent en categorisch verboden wordt om zonnepanelen op hun daken te plaatsen. Maar uitgerekend dat gaan die Zeeuwen juist tóch doen, want: “ us bîn zûnig”, en kan komen de sterk in prijs gedaalde zonnepanelen in beeld. Als de gemiddelde Nederlander in de gaten krijgt hoe goedkoop zonnepanelen dit jaar zijn geworden, dan moet u eens zien hoeveel er komend jaar geplaatst gaat worden.

Het ziet er heel zonnig uit voor zonnestroom. Ook hier is geldelijk gewin de voornaamste drijfveer, vergis u niet. Opmerkelijk is dat niet alleen het wereldje van energiegrootverbruikers gebukt gaan onder faillissementen, ook in het wereldje van hernieuwbare energie is dat zo. Zojuist vernomen we dat het grote Duitse zonnestroomconcern Solon de jas aan de wilgen heeft gehangen: failliet. Het Amerikaanse Solyndra ging al voor, en de verwachting is nog veel meer beroering in het komende jaar. Een nogal chaotische toestand, zo aan het eind van een jaar dat wellicht de geschiedenis ingaat als het jaar van de grote zonnestroombelofte, maar ook als het jaar van crisis en narigheid. Spannend.

zp8497586rq